Prva svetovna vojna - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Prva svetovna vojna - Arhiv
Čas po prvi svetovni vojni na Bližnjem vzhodu del širšega konteksta kolonializma Prve svetovne vojne se ne da izvzeti iz širšega časovnega konteksta, kar velja tudi za dogajanje na Bližnjem vzhodu in ravnanje evropskih sil na tistem območju pred vojno in po njej.
Kako se je Kranjski Janez znašel pri Pankrtih ali stoletje spominjanja žrtev velike vojne Ni naključje, da je sezona plesov vedno najmočnejša po vojni. Prvi so sledila divja dvajseta leta z izbruhom življenja, ki je po uničujočih letih skušalo zmagati nad smrtjo.
V krutih vojnih razmerah izjemen preboj medicine Nuja je mati inovacij, pravi rek.
V digitalni bazi slovenskih žrtev 1. sv. vojne že več kot 26.000 imen Z iskalnikom digitalne baze vseh slovenskih vojaških žrtev velike vojne bo lahko marsikdo našel svoje prednike.
Male inovacije velike vojne, ki so za vedno spremenile vsakdanjik Kratke pričeske, krajša krila, izzivalno nošenje hlač, pojav sodobnega modrčka in britja nog, legendarni kostimi Coco Chanel in vojaški trenčkot, ki je iz jarkov prešel med modne ikone – nikoli prej ...
Na ruševinah vojne je nastala spremenjena podoba Evrope Leto 1918 je prineslo mnogo sprememb v ureditvi sveta in režima, ki so ga bili ljudje navajeni. Razpadli so imperiji, nastala je kopica novih držav.
Macron in Angela Merkel posvarila pred nacionalizmom V Parizu je potekala osrednja slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ki so se je udeležili premierji in predsedniki 84 držav ter predstavniki osrednjih mednarodnih organizacij, med ...
MMCPodrobno: Kako je prva svetovna vojna spremenila svet Pred 100 leti, 11. 11. 1918 ob 11. uri, je začelo veljati premirje, ki ga je Nemčija podpisala z antantnimi silami.
Macron in Angela Merkel na kraju podpisa premirja pred 100 leti potrdila spravo Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta v gozdu blizu kraja Compiegne na simbolni slovesnosti odkrila novo spominsko tablo na kraju podpisa premirja, s katerim se ...
Od ene apokalipse k drugi: "Vojna se je končala. A se v resnici ni. Le vedeli nismo tega." Natanko 1.562 dni je svet čakal na novico, ki se je 11. novembra 1918 med ljudmi razširila kot blisk.
Ženske in povojne tranzicije: o razvoju ženskih pravic ter njihovi vlogi v družbi in politiki V Atriju ZRC poteka dvodnevni simpozij, na katerem devet strokovnjakinj in strokovnjakov razmišlja o vlogi žensk v povojnih tranzicijah.
"Če je prva svetovna vojna predvsem razdirala, spomin nanjo združuje" "Svet nikoli ni pahnjen v vojno. Tja ga pahne neodgovorna presoja in odločitev. Vojne, zlasti svetovne, niso naravno stanje človeške družbe. O vojnah in o miru odloča človek," je na slovesnosti ob ...
Spomin na 1. svetovno vojno: Človeška narava se v 105 letih ni spremenila Vsaka vojna se s človeškega vidika zdi brezsmiselna, kar velja tudi za prvo svetovno vojno, v kateri je umrlo okrog 18 milijonov ljudi. V nedeljo bo minilo sto let od konca prve svetovne vojne.
Album umetniško-ustvarjalnega in politično-vojaškega delovanja Rudolfa Maistra Na dan, ko se je pred natanko sto leti Rudolf Maister na sestanku Narodnega sveta za Štajersko odločil za splošno vojaško mobilizacijo za ubranitev severne meje, so pri Mladinski knjigi predstavili ...
Več kot 700 nemških pisem iz prve svetovne vojne dostopnih na spletu " Žalostno je, da se ta vojna noče končati. Kam bomo prispeli jutri, zdaj še ne vem. Danes so bili za kosilo zdrobova juha, govedina, rdeče zelje. Zvečer marmelada in klobase, " beremo v enem izmed ...
V Trstu z vojaško parado zaznamovali obletnico konca prve svetovne vojne V Trstu je potekala veličastna slovesnost ob dnevu narodne enotnosti in oboroženih sil, ki letos sovpada s 100-letnico konca prve svetovne vojne.
Od vojaških uniform do umetnin iz granat – dom, poln predmetov iz prve svetovne vojne Chantal in Serge Giudice, zakonca iz francoskega mesta Balma, že leta zbirata najrazličnejše predmete iz časa prve svetovne vojne.
100 let od začetka pogajanj za sklenitev premirja Na današnji dan pred 100 leti so se v vili Giusti na obrobju Padove začela pogajanja za sklenitev premirja med vojskujočimi v prvi svetovni vojni.
"Prejmi naše poklonstvo ti, naša krasna [...] večno neporušljiva Jugoslavija" Mineva sto let od razglasitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, v kateri so se Slovenci nadejali postati mednarodno priznan in neodvisen politični subjekt v lastni zaokroženi državni enoti.
Stoletnico nastanka Češkoslovaške proslavili z največjo pokomunistično parado Stoto obletnico nastanka Češkoslovaške so v češki prestolnici Praga proslavili z vojaško parado.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
TV in RA arhiv
Brata, ki ju je ločila usoda 00:31:26, 04.11.2018
Gregor Antoličič: Leta strahote 00:23:38, 02.11.2018
100 let od ustanovitve SHS 00:02:08, 29.10.2018
Nova razstava v Kobariškem muzeju 00:01:45, 20.10.2018
Spomin na konec 1. svetovne vojne 00:02:07, 19.05.2018
Pandemije: Smrtonosna španka 00:28:16, 08.03.2018
Prevratno leto 1918 01:15:18, 18.01.2018
Izbor