Knjige
slice
Umrla je Babette Cole, pisateljica "anarhičnega smisla za humor"
Avtorica slikanice Dr. Hov in Mama je znesla jajce!, 16. januar 2017 ob 18:13 V starosti 66 let je po kratki bolezni v nedeljo umrla britanska pisateljica knjig za otroke Babette Cole.
Slovo pisca, ki je Ameriko šokiral z Izganjalcem hudiča
6
14. januar 2017 ob 17:17 Umrl je William Peter Blatty, avtor kultnega romana Izganjalec hudiča (The Exorcist).
80 let Alenke Bole Vrabec, ki nam je približala književnost v španščini
2
14. januar 2017 ob 10:56 Igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec danes praznuje 80 let.
"Ali se znamo postaviti z dokumenti naše preteklosti in zanje?"
4
14. januar 2017 ob 07:08 Vsak pisni spomenik pove marsikaj o času, v katerem je nastal, in o ljudeh, ki so takrat živeli. Nič manj pa niso zgovorni njihova obraba in poškodbe, pogrizeni listi ali ožgane platnice.
Bežanja in iskanja resnice Leva Nikolajeviča Tolstoja
13. januar 2017 ob 17:31 Slaba dva tedna pred premiero velike koprodukcije Vojna in mir, se je v Cankarjevem domu začel niz dogodkov posvečenih Tolstoju; prvi izmed njih je dokumentarna razstava pisateljevega življenja.
Prestižna nagrada za publikacijo o NSK-ju Publikacija, ki je pospremila odmevno razstavo o NSK-ju, je prejela eno izmed štirih prestižnih nagrad Alfreda H. Barra Jr., namenjeno manjšim muzejem, knjižnicam, zbirkam in razstavam.
Alojz Ihan o strahu pred smrtjo, prikladnem predmetu politične manipulacije Za vsemi družbenopolitičnimi strahovi, katerih del so tudi begunci, epidemije ter vse svetovne nevarnosti in katastrofe, se skriva človeški strah pred smrtjo.
7
Veličastna pariška knjižnica Richelieu po 18 letih znova katedrala knjig Potem ko je bila 18 let zaprta, zadnjih šest let pa so potekala obnovitvena dela, so v Parizu odprli prenovljeno Narodno knjižnico z veličastno čitalnico Labrouste, ki domuje v palači Richelieu.
5
Časnik, ki je že na pragu 20. stoletja pozival k enakopravnosti med spoloma V Trstu bodo obudili spomin na Slovenko, prvi slovenski ženski časopis, ki je začel v Trstu izhajati leta 1897.
2
Trije meseci Tolstoja - kaj nam lahko književnik pove danes V Cankarjevem domu prve mesece novega leta posvečajo enemu največjih romanopiscev vseh časov Levu Nikolajeviču Tolstoju.
5
Jani Virk: Med drevesi Ob knjigi sedmih zgodb Med drevesi se še enkrat zavemo, kakšen mojster pripovedovanja je Jani Virk.
W. G. Sebald: Saturnovi prstani Vsakič, ko v slovenskem prevodu izide knjiga W. G. Sebalda, je čas za slavje.
3
Poslovil se je hrvaški dramatik Ivo Brešan, ki se je pečal tudi s kritiko totalitarizma in grotesko V starosti 81 let je umrl mednarodno priznani hrvaški pisatelj, dramatik in scenarist Ivo Brešan. Njegova najbolj znana drama je Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja.
Smo doslej narobe datirali Hamleta? Čisto mogoče je, da je bil Hamlet, najslavnejše dramsko delo v zgodovini umetnosti, napisan dve leti pozneje, kot ga je vedno datirala literarna zgodovina.
4
V Nemčiji razgrabili Hitlerjev Moj boj, nova izdaja v šesti ponatis Nova izdaja knjige nacističnega voditelja Hitlerja Moj boj je v Nemčiji postala takšna uspešnica, da jo bodo ponatisnili že šestič.
52

Citat
link
Florence Welch
16. januar 2017 ob 21:28 Mislim, da mora biti glasba strašna. Glasba izganja duhove.
Več novic ...
Videonovice
Izbor
Kazalo