Beremo
slice
Lev Detela: Panonska elegija
Mohorjeva založba, Celovec, 2017, 20. februar 2018 ob 14:35 Pesnik in pisatelj, esejist in prevajalec Lev Detela ima za seboj bogat književni opus. Že od leta 1960 živi predvsem na Dunaju, kamor je med študijem emigriral s pesnico Mileno Merlak.
Emily Dickinson: Ta svet ni konec, pesmi in pisma
2
18. februar 2018 ob 10:41 Knjigo Ta svet ni konec sestavljajo tri medsebojno ujemajoče se enote; sosledju sto štirih pesmi Emily Dickinson sledijo njena izbrana pisma, kot jih je leta 1891 v kritičnem prepisu zajel njihov ...
Nataša Velikonja: Preveč vljudna
5
13. februar 2018 ob 12:03 Pred menoj je najbolj izzivalna knjiga leta 2017, ki se ji na noben način ne morem upreti. Govorim o pesniški knjigi Preveč vljudna Nataše Velikonja.
Vlado Žabot: Sveti boj
6. februar 2018 ob 16:20 Novi Žabotov roman Sveti boj , zadnji del trilogije, v katero spadata še roman Ljudstvo lunja in epska pesnitev Sveta poroka , govori o velikih temah.
Ana Pepelnik: Tehno
1
30. januar 2018 ob 09:06 Tehno je naboj, je energija, je glasba, v kateri se lahko izgubiš ali najdeš. To se je zgodilo Ani Pepelnik, ki je svojo peto pesniško zbirko usidrala v to hipnotično glasbeno zvrst.
Louis Althusser: Predavanja o Rousseauju Jean Jacques Rousseau, francoski filozof švicarskega rodu, je bil sopotnik razsvetljenstva in pobudnik romantičnega protesta proti tej filozofski smeri in gibanju v 18. stoletju.
1
Agata Tomažič: Tik pod nebom Romaneskni prvenec Agate Tomažič, nekdanje novinarke časopisne hiše Delo, Tik pod nebom zagotovo ni presenetljiv, še posebej če pomislimo, da je delo obračun z medijsko krajino na Slovenskem.
Miklavž Komelj: Liebestod Pesniška zbirka Miklavža Komelja preseneča vsaj po dveh plateh: po obsegu in vsebini.
Katja Gorečan: Neke noči neke deklice nekje umirajo Katja Gorečan je nase opozorila že z zbirko Trpljenje mlade Hane , kjer je očiten navdih Goethejev Werther, med drugim pa je bila zbirka označena tudi za nekakšno slovensko različico Punc ( Girls ).
Branko Gradišnik: Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali V knjigi pisatelja, prevajalca, publicista in potopisca Branka Gradišnika s premišljeno zagonetnim naslovom Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali so zbrane raznorodne živalske zgodbe iz ...
5
Ėtienne Gilson: Heloiza in Abelard Zgodba o ljubimcih Heloizi in Abelardu je zapisana v analih evropske zgodovine čustev. Živela sta v 12. stoletju, v visokem srednjem veku, in njuna zgodba razkriva drugačno podobo tega časa.
Petra Koršič: Furlanka je dvignila krilo Petro Koršič poznamo kot literarno kritičarko in izvirno moderatorko pogovorov s pesnicami in pesniki. S knjigo Furlanka je dvignila krilo se slovenski javnosti prvič predstavlja kot pesnica.
1
Sabine Buchwald: Ali je kaj pošte zame? Slovenci v svetovni vojni niso bili dejavno udeleženi le kot partizani in domobranci - kot bi bilo mogoče zelo površno sklepati po sto in sto naslovih strokovne, spominske in druge literature o tem ...
Richard Flanagan: Ozka pot globoko do severa V očeh evropskega bralca je druga svetovna vojna največkrat zreducirana na staro celino, zaradi ameriškega kulturnega hegemonizma morda še na Pacifik.
2
Sarival Sosič: Starec in jaz V dovršenih skladbah starih mojstrov uvodni takti nakažejo smer razvoja melodične linije, njeno ozračje, prevladujoči ritem in dominantno tonaliteto, v katero se skladba v zaključku povrne.

Citat
link
Udo Kier
3
21. februar 2018 ob 21:51 Ker sem Nemec, mi je v filmih vedno ime Hans.
Več novic ...
Izbor
Kazalo