Izbor 1SV

Poudarki

  • Slovenski vojaki nimajo svojega spomenika
Vojaško pokopališče Loče
11 bitk ob Soči je sprožila italijanska stran. Vseeno jim ni uspelo prodreti na želene položaje. 12. bitka pa je bila odločilna - avstro-ogrski vojaki so skupaj z nemškimi presenetili Italijane, jih prisilili v umik in premaknili fronto s Soče. Žrtve med letoma 1915 in 1917 pa so bile velike. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Trasa vojaške žičnice
Fronta je potekala po visokogorju, marsikje se je skoraj ves čas obdržal sneg. Razmere za bojevanje so bile izjemno zahtevne. Na novo so gradili povezovalne poti, žičnice, ceste, železnice ... Foto: Goriški muzej, objavljeno na www.kamra.si
Sestreljeno letalo ob reki Piavi pred odločilnimi boji poleti 1918.
Napadi so se vrstili tudi iz letal. Foto: Gorenjski muzej, objavljeno na www.kamra.si
Posledice bojev na soški fronti - razstreljeni solkanski viadukt.
Zgradbe v Posočju so bile izjemno poškodovane, nekatere vasi so bile skoraj povsem porušene. Foto: Gorenjski muzej, objavljeno na www.kamra.si
Mrzli vrh
Ostanki v naravi so še vedno impresivni. Foto: Arhiv Fundacije Pot miru
V društvu soška fronta vsako leto prirejajo srečanje zbirateljev, ki si predmete iz velike vojne menjavajo in si ogledujejo zbirke drug drugega. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Dodaj v

Milijone granat je za vedno zarezalo v dolino Soče. Spomin je treba ohranjati.

Pogovor s predsednikom Društva soška fronta Nova Gorica Tadejem Munihom
24. maj 2015 ob 08:03,
zadnji poseg: 24. maj 2015 ob 08:44
Ljubljana,Nova Gorica - MMC RTV SLO

Spomin na boje ob Soči 100 let pozneje ohranjajo tudi v društvu soška fronta, kjer si želijo, da bi se slovenskim vojakom poklonili tudi s spomenikom, a so se stvari zapletle.

Ko se 100 let po neusmiljenem rožljanju orožja ob Soči sprehajamo ob poteh nekdanje frontne črte, lahko še vedno ozremo kos šrapnela, v skalo zarezano skrivališče, obrasle ostanke žičnic ... Vojna je neizbrisljivo zarezala v pokrajino ob Soči. Ta fronta je bila namreč posebnost prve svetovne vojne, saj je potekala po grebenih gora, med skalnatimi pobočji, po ozkih globelih in krhkem kraškem terenu. Vojaška zaklonišča - kaverne - in strelski jarki so bili izklesani v živo skalo.


Težek teren, ko vojakom niso grozile le nasprotnikove bombe, temveč tudi kamenje, ki se je krušilo ob obstreljevanju, se je vtisnil v spomin vojskujočim se, tamkajšnje prebivalstvo pa se je pred spopadi moralo odpraviti v begunstvo. Sledi, ki jih je v teh nedostopnih in neokrnjenih krajih pustila vojna, so se ohranile tudi po preteklem stoletju. "Že ko sem se včlanil v društvo soška fronta in začel hoditi po poteh ob frontni črti, sem se oziral v tla in našel ostanke šrapnelov, žice, čelado. Zamisliti sem si poskušal, kaj se je dogajalo v tistih časih, komu je bila namenjena ta krogla," srečevanje sedanjosti in preteklosti opisuje predsednik Društva soška fronta Nova Gorica Tadej Munih.

Društvo združuje zbiratelje in raziskovalce
Da se vsebina teh ostankov ne bi razgubila, dejavno skrbijo v društvu. V njem so namreč združeni navdušenci, ki zbirajo materialno in spominsko dediščino teh krajev. "Naše društvo je bilo ustanovljeno pred 22 leti, od začetka smo združevali zbiralce ostalin, v zadnjem času pa so aktualni predvsem dnevniki in spomini, osebni predmeti udeležencev vojne. Eden izmed avtorjev iz našega društva Erik David Pipan je več let proučeval znake vojakov na kapah in na uniformah. V reviji Na fronti pišemo tudi o letalstvu, posameznih vrstah orožja, plinskih granatah, o beguncih ..." dejavnosti opisuje predsednik društva Tadej Munih.

Čeprav je dogajanje v 12 bitkah ob Soči javnosti precej dobro znano, pa še vedno prihajajo na plan podrobnosti, osebne zgodbe in novi pogledi, ki zaokrožujejo poznavanje tega obdobja. "Sam veliko proučujem, kje so se premikale posamezne enote in kaj se je tedaj tam dogajalo. Proučil sem Rommlovo pot – Erwin Rommel, znan iz 2. svetovne vojne kot puščavski lisjak, je bil v 12. soški fronti v naših krajih kot poročnik. Domačini na Volčah so pot njegove enote obnovili in lahko sledimo premikom vojakov 23. oktobra 1917, ko je potekala bitka, poznana pod imenom čudež pri Kobaridu. Avstro-Ogrska je zaprosila za pomoč zaveznike Nemce in okrepljene enote so prodrle čez italijanske položaje ter jih prisilile v umik," pojasnjuje naš sogovornik.

Slovenski vojaki nimajo svojega spomenika
V 888 dneh bojev, ki so se razvlekli v dve leti in pol, je na tleh ob Soči izkrvavelo 250.000 vojakov, z ranjenimi in zajetimi se ta številka povzpne na 1,5 milijona. Med vojskujočimi je bilo 30.000 slovenskih vojakov, 3.500 jih je tam za vedno ostalo. A slovenski vojaki niti po 100 letih nimajo tam njim posvečenega kraja, opozarja Tadej Munih. "Menim, da bi bilo pomembno, da bi Slovenci imeli spomenik vsem slovenskim junakom na soški fronti – ne le padlim, temveč tudi vsem, ki so sodelovali tako na eni kot na drugi strani, saj so tudi Italijani v svojo vojsko vpoklicali Slovence z zasedenih območij. V Novi Gorici smo zastavili ta projekt, a je zaradi nestrinjanja lastnikov lokacije na Kostanjevici, kjer je frančiškanski samostan, obstal."

Zato se trenutno posvečajo drugemu projektu. "Zdi se nam, da je premalo poznana pomembna vloga generala Svetozarja Borojevića von Bojne." Bil je komandant 5. armade na soški fronti. On je bil tisti, ki je prepričal vrhovno poveljstvo avstro-ogrske armade, da se je fronta z Italijo odprla ob Soči, ne pa na Dravskem polju, kjer so jo načrtovali v vodstvu. "Zamislite si, kaj bi se zgodilo, če bi bila fronta na Dravskem polju – italijanska vojska bi pregazila slovenska tla." Prav tako je Borojević uspel v 11 soških bitkah od maja 1914 do oktobra 1917 obdržati italijanske sile na soški fronti, čeprav je bila italijanska stran bistveno močnejša. "Prav zato bi radi spominsko obeležje postavili Borojeviću v čast," dodaja Munih.

Ostalo ogromno orožja, izstrelkov, žice ...
Borojević je stal nasproti italijanskemu generalu Luigiju Cadorni, ki je imel na razpolago veliko več zalog – tako v ljudeh kot v municiji in preostali preskrbi. Za Avstro-Ogrsko je bilo to namreč že tretje odprto bojišče. Med eno bitko ob Soči pa je bilo odvrženih tudi do tri milijone granat, količina potrebnega in pripeljanega materiala je bila tako izjemna. Črpali so zadnje zaloge po monarhiji, kar je povzročalo krizo v zaledju in gospodarstvo povsem podredilo vojaškemu stroju. Ko se je oktobra 1917 frontna črta premaknila globlje v Italijo ob reko Piavo, je za odhajajočimi enotami ostalo ogromno uničene opreme.

Še vedno v naravi najdemo ostanke iz tistega časa. "Samo v 6. soški ofenzivi so na primer Italijani devet ur nepretrgoma streljali s topovi," izpostavlja predsednik društva soška fronta. Takoj po vojni je italijanska oblast, ki je na mirovni konferenci dobila to ozemlje v last, spodbujala ljudi, da so pobirali železje in so s tem lahko tudi preživeli. Številni so naleteli na neeksplodirana bojna sredstva, granate so odpirali, da bi pridobili dragocenejše dele in veliko jih je pri tem umrlo.

Danes pa vojni predmeti ob muzejih zanimajo tudi zbiralce. V društvu soška fronta jih imajo kar nekaj in zato dvakrat na leto v Šempetru pri Novi Gorici organizirajo Srečanja s preteklostjo, kjer si lahko zbiratelji izmenjajo predmete, ljudje pa si lahko zbirke ogledajo. "Zanimanja je veliko, prihajajo tudi zbiralci iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Italije ..."

Potencial v turizmu
Prav tako porašča zanimanje za t. i. vojni turizem – ker je ob Soči še toliko ohranjenih kavern, rovov, jarkov, tankovskih zaklonišč, ki so po 100 letih še vedno dostopna in jasno vidna, je potencial za razvoj turizma izjemen. A po mnenju Muniha ga še vedno nismo dovolj izkoristili. So pa številni dogodki, ki jih ob stoletnici pripravljajo lokalne skupnosti, društva in organizacije, zagotovo korak v pravo smer razširjenemu poznavanju tega prelomnega obdobja.

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
velenjcan
# 24.05.2015 ob 09:26
Milijone bomb je za vedno zarezalo v dolino Soče.
doslej je bilo zmeraj govora o granatah. a je prišlo zadnje čase do revolucionarnih odkritij, ki na glavo postavljajo doslej znani potek bitk?

Med eno bitko ob Soči pa je bilo odvrženih tudi do tri milijone granat,
granate se praviloma izstrelijo, saj je za tiste, ki to počnejo, mnogo varneje, če eksplodirajo vsaj nekaj sto, če ne nekaj tisoč metrov daleč. odvržejo se pa - običajno iz letala - bombe.

ni dobro, da novinar v javnem mediju ne obvlada osnovnega nivoja jezika. predstavljajate si kuhinjski recept, kjer se hrana, namesto da bi se kuhala, praži...
nimaveze2088
# 24.05.2015 ob 11:52
mooodeeel italijani so napadli AO... mi smo se branili...
ponosnikmet
# 24.05.2015 ob 11:03
mooodeeel

Kakšnega agresorja??
Anselmo
# 24.05.2015 ob 09:04
Skoraj vsak izkop s težko mehanizacijo prinese na plan kakšne ostanke vojne. Količin porabljenega streliva si res ne znam predstavljati... V 11. ofenzivi je bil, po navedbi zgodovinarjev, uporabljen najbolj koncentriran topovski ogenj celotne 1.svetovne vojne in sicer na hribu Škabrijel.
Follow Me
# 24.05.2015 ob 09:53
Muj biž nono se je boril tam gor, takrat so kar prišli iskat in rekli gremo treba it pomagat.
potemkin
# 24.05.2015 ob 21:05
Italija , ki je bila najprej na strani centralnih sil, je prestopila na stran antante in napovedala vojno AO.

Kot ponavadi so se Taljani usrali .
Anselmo
# 24.05.2015 ob 21:26
AO je začela vojno, ki bi se začela tudi brez atentata v Sarajevu. Vsi, ki so bili vpleteni v njo so imeli apetite po osvojitvi novega ozemlja, nič drugače ni bilo z Italijani, ki so bili še 1. mesec pred soško fronto zavezniki AO. Antantne sile so jim obljubile del Slovenije, Istro, Dalmacijo in otoke, napad pa bi razbremenil zahodno fronto... Italjani so zato napovedali vojno AO in začeli soško fronto in zato se jih lahko mirno imenuje agresor.
DE(j)MOKRA(s)T
# 24.05.2015 ob 10:30
Zaradi par norcev na oblasti se ljudje pobijajo med sabo. Tudi pri nas je zadnje čase na tviterju spornnega politika zaslediti nevarne pozive
conse39
# 24.05.2015 ob 18:35
ma halo folk, a ste vsi pozabli že zgodovino? 1.sv se ni začela s soško fronto, remember?
povod za začetek je atentat na prestolonaslednika franca ferdinanda v sarajevu, AO da ultimat srbiji, ta ga zavrne in AO napove vojno... rusija stopi v bran in odpre se vzhodna fronta v galiciji... in šele 1915 italija z tajnim londonskim sporazumom pristopi k antanti in ta ima jasno nalogo da mora čimprej odpreti fronto proti AO....to je seveda zelo poenostavljeno povedano... torej, centralne sile so v 1.sv agresor pa če verjamete ali pa ne (?)
tiger983
# 21.01.2016 ob 23:22
conse39, lahko se vprašamo tudi malo drugače. če si že dal primerjavo z 2.sv.vojno....
kaj pa recimo..... Kdo so največji dobičkarji po 2 sv.vojni? no ja, ti boš vrjetno rekl da nemčija, večina ki razmišljamo s svojo glavo, pa ne nasedamo šolskim učbenikom
Mefisto
# 25.05.2015 ob 09:37
V Sloveniji je vse (razen 2. svetovne vojne) nepomembno.
conse39
# 25.05.2015 ob 01:42
Potemtakem so Američani glavni agresor v II.SV z izkrcanjem na Siciliji, v Normandiji, na Japonskem in povsod drugod?
Zgodovine se na tak način ne da razlagat, namreč, da so si vojno zaradi imperializma želele vse velesile je jasno, a kdo je začel to veliko morijo tu pač ni dvoma.
mooodeeel
# 24.05.2015 ob 10:59
Ne pozabimo, da smo bili v prvi svetovni vojni na strani agresorja! Je eticno za to postavljati spomenike? Koliko jih imajo nemci za padle v obeh svetovnih vojnah?
Izbor 1SV
link
Male inovacije velike vojne, ki so za vedno spremenile vsakdanjik
7
12. november 2018 ob 11:52 Kratke pričeske, krajša krila, izzivalno nošenje hlač, pojav sodobnega modrčka in britja nog, legendarni kostimi Coco Chanel in vojaški trenčkot, ki je iz jarkov prešel med modne ikone – nikoli prej ...
Več novic ...
Kazalo