Foto: Osebni arhiv/Jaka Arbutina
Foto: Osebni arhiv/Jaka Arbutina

Amerikana je glasbeni stil, ki združuje prvine kantrija, folka, južnjaškega rocka in rhythm & bluesa. Definicija glasbene zvrsti se je pojavila na začetku devetdesetih let, v njej pa so se znašli ameriški ustvarjalci, ki jih ni bilo mogoče umestiti v katerega od obstoječih žanrov. Med njimi pa so očitno tudi Štajerci.

Omenjeni Štajerci so Boštjan Zorc, Lucie Dajčar, Primož Pavlin in Zmago Pavličič, člani skupine B-Kompleks, če pa dobro premislimo pa je amerikana stil blizu še komu na sončni strani Alp. Spomnimo na primer na Milana Kamnika ali skupino Pohorje Express. Vodja zasedbe B-Kompleks Boštjan Zorc na vprašanje, zakaj je tak stil glasbe blizu tudi Slovencem ni znal odgovoriti, so se mu pa z ustanovitvijo zasedbe uresničile dolgoetne sanje.

Dvanajst skladb s preprostimi aranžmaji in hudomušnimi besedili

Večina pesmi je avtorsko delo že omenjenega vodje skupine, ki ga sicer poznamo kot izvrstnega serviserja kitar ter člana skupine The Dreams. Kot pravi sam, je v glasbi pogrešal zabavna besedila in to je z albumom Amerikana po slovensko spremenil, glasbeni slog pa sporočilnosti njegovih besedil več kot odgovarja.

Prisluhnite celotni oddaji Ritem mesta!

Amerikana po slovensko

Posnetek bo na voljo 30 dni po objavi!