Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kitarist in pevec John Mayall se je rodil 29. novembra leta 1933 v angleškem mestecu Macclesfield. Njegov oče je bil kitarist in ljubitelj jazz glasbe, zato ni čudno, da je tudi John hitro pokazal navdušenje nad glasbo. A večji vpliv kot jazz glasbeniki takratnega časa, so na Johna naredili ameriški blues glasbeniki in prav blues glasba je tista, ki Johna Mayalla spremlja še danes.

John Mayall in The Bluesbrakers

Prav Mayall in njegova skupina naj bi bila zaslužna za to, da je ameriška blues glasba dosegla širšo popularnost v Veliki Britaniji in Evropi, v njej pa so se kalili nekateri najboljši blues in blues rock glasbeniki.
Svoj prvi album je skupina izdala leta 1965, zadnjega letos, skupno pa kar 42. In kdo so bili omenjeni blues in blues rock glasbeniki, ki so igrali ob boku Johna Mayalla? Kot prvi je bil to znameniti kitarist Eric Clapton, ki je pozneje zaslovel s skupino Cream ter kot samostojni glasbenik. Claptona je nasledil Peter Green, ki je po izstopu iz skupine The Bluesbrakers ustanovil skupino Fleetwood Mac. Ob boku Johna Mayalla je igral tudi Mick Taylor, ki je nekaj časa igral tudi z Rolling Stones, ter še mnogi drugi. John Mayall je s skupino The Bluesbrakers aktiven še danes. Ravno v teh dneh, pa se 88 letni glasbenik potika na turneji po Združenih državah Amerike.

Prisluhnite celotni oddaji ritem mesta!

Ritem mesta: John Mayall

Posnetek bo na voljo 30 dni po objavi.