Lani sta izdala svoj deveti studijski album. Foto: Organizator
Lani sta izdala svoj deveti studijski album. Foto: Organizator

Oddajo Ritem mesta smo tokrat posvetili angleški glasbeni skupini Morcheeba. Skupina od sredine devetdesetih let naprej navdušuje s prepričljivo mešanico glasbenih zvrsti, ki jo bomo lahko poslušali tudi v živo 16. maja v ljubljanskem Kinu Šiška

Začetki skupine segajo v sredino devetdesetih let, ko sta brata Paul in Ross Godfrey povabila k sodelovanju še pevko Sky Edwards in ko so leta 1996 izdali debitantski album, izrazito zasidran v stilu trip hopa, dve leti zatem pa je skupina Morcheeba dosegla širšo prepoznavnost in tako imenovani uspeh mainstream z bolj v pop usmerjeno ploščo Big calm.

Produktivna a turbolenta glasbena pot

Skupina je od devetdesetih let nanizala 9 uspešnih studijskih albumov, kljub taki produktivnosti pa je bila njihova glasbena pot marsikdaj zelo turbulentna. Za veliko prelomnico za skupino velja leto 2003, ko se je trio, sestavljen iz bratov Godfrey in pevke Sky Edvards, razšel. Najprej se je zdelo, da skupina po tem ne bo več ustvarjala, vendar sta Ross in Godfrey že leta 2005 izdala nov album, The Antidote, in nato leta 2008 še album Dive deep.
Na veliko veselje njihovih oboževalcev pa se je skupina leta 2010 spet združila v originalni postavi.


Kljub pestri zgodovini in spreminjanju zasedbe se zdi, da se na glasbeni poti ne ustavlja; njen najnovejši glasbeni izdelek to vsekakor potrjuje – lani izdani album Blaze away sta Ross Godfrey in Sky Edwards, skupino je nekaj let nazaj zapustil Rossov brat Paul, s svojim bendom predstavila slovenskim oboževalcem prvič že lani, na festivalu urbane kulture v Ljubljani, čez štirinajst dni pa se ta glasbeni dvojec po manj kot letu dni vrača v Slovenijo, in sicer na oder ljubljanskega Kina Šiška. Koncert, za katerega verjamemo, da bo prava glasbena poslastica, bo 16. maja.

Prisluhnite celotni oddaji Ritem mesta!

Ritem mesta: Morcheeba