Naš jutranji gost je bil mag. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec. V teh korona časih je varnost seveda na prvem mestu. Fontani piv pri tem pomaga ultravijolična svetloba. "UV svetloba tako skrbi, da je degustacija piv vedno neoporečna. Seveda imamo povsod na voljo razkužila, za varnostno razdaljo pa smo fontano opremili z zabavnimi točkami. Gre za različne talne napise. Fontano obdaja tudi velik in lepo urejen park, zato ni bojazni, da ne bi bilo dovolj varnostne razdalje med obiskovalci," pove Boštjan Štrajhar.

Slika je simbolična. Foto: BoBo
Slika je simbolična. Foto: BoBo

Vrata je odprl tudi Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. "Več kot 150 letna tradicija je v Spodnji Savinjski dolini pustila svoj pečat. Muzej urejen v nekdanji sušilnici hmelja z mnogimi zgodbami prepleta preteklost in sedanjost. V edinstvenem muzeju izveste vse o hmelju, delu na hmeljiščih, sušenju hmelja, pivovarstvu in pivu. Ogled pa si lahko začinite z degustacijo savinjskega piva Kukec ali z nakupom spominkov v muzejski trgovini."

V šesti sezoni se bo na fontani predstavilo 27 slovenskih craft pivovarjev. "Fontana piv v Žalcu je dejansko največje zbirališče slovenskih craft pivovarjev. Na enem mestu se tekom sezone vsako leto predstavi več kot 25 pivovarjev, dve pipi pa sta stalni. Na prvi točimo Kukca; poimenovano je po slavnem rojaku, hmeljarju in pivovarju Simonu Kukcu. Druga stalna pipa pa je ambasadorjeva pipa. Letos sta ambasadorja pevka Alya in »Mister Simpatikus«, svetovni prvak v velterski kategoriji Dejan Zavec."

Za vse obiskovalce Žalca in Spodnje Savinjske doline pa so pripravili posebno turistično transverzalo z desetimi točkami. Na spletni strani https://panorama.turizem-zalec.si/ ali pa z obiskom na eni izmed mnogih točk v dolini, lahko obiskovalci dobijo zloženko Žalec časti. S štirimi zbranimi žigi vas nato pri fontani piv brezplačno postrežejo s hladnim hišnim pivom Kukec. V pogovoru s sogovornikom se skrivata tudi dve gesli za žig, zato dobro prisluhnite posnetku spodaj.

V juniju bo sicer v Žalcu tudi izbor najboljših slovenskih craft piv. "Mikropivovarji se v zadnjem letu soočajo z veliki izzivi. S prireditvijo pa bomo promovirali craft pivovarje in kulturo pitja," je še poudaril mag. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec. Poletni koledar prireditev pri fontani in na starem mestnem trgu še zaobjema najrazličnejše koncerte, za katere pa seveda upajo, da jih bodo lahko izvedli.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: