Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet

Ste vedeli, da lahko tudi živali zbolijo za demenco? Bodite pozorni, pojasnjuje veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.
"Na to pred leti sploh nismo pomislili oz. posvečali veliko pozornosti. V zadnjih letih pa se o tem veliko govori. Zakaj? Možgani so podobno kot ostali organi podvrženi pešanju, staranju. Če poznamo demenco pri ljudeh, kako je ne bi pri živalih, vendar je mogoče ta manj opazna, predvsem na začetku. Težko ocenimo, koliko se žival spominja ali ne, z nami ne more verbalno komunicirati. Kaj pa lahko opazimo? Lastniki navadno opisujejo, da se počasi živali izgubljajo v svojem svetu, podobno kot mi. Zamenjajo recimo dan za noč, cele noči prehodijo, sopejo, hodijo po stanovanju, kot da bi bile izgubljene v prostoru, ki ga dobro poznajo. Živali tudi vokalizirajo, se oglašajo, pa to ni povezano z neko bolečino, z željo po sprehodu. Žal težko takšne stvari v naprej preprečimo, oz. jih ustavimo. Lahko jih blažimo z različnimi prehranskimi dodatki, z zdravili. Je pa res, da se lahko zgodi, da bo naš kuža povsem čil in zdrav, ampak bodo te stvari postale tako napredujoče, da bo kvaliteta življenja pešala, da se eni lastniki tudi zaradi tega odločijo, da je čas za slovo."

Zavetišče za živali Maribor

V zavetišče redno zahajam, od tam pa prihaja novica, da kar nekaj črnih mačk čaka na domove. Če ste mnenja, da vam bo črna mačka prinesla kaj slabega, nikar. Slike lepih črnih mucev in muc si lahko ogledate v galeriji spodaj.

"Včasih so črne muce še celo bolj cartljive kot ostale. Nekateri so bili sprejeti že kot mladiči in so zdaj že odrasli. Za bele in oranžne in tigraste muce je ogromno zanimanja, dajte možnost kakšnemu črnemu mucu, kajti ne prinašajo nesreče ampak srečo," je med drugim povedala Maša Mesarec iz zavetišča. Celotni oddaji lahko prisluhnete TUKAJ.

Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Maša Mesarec (na levi). Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Kontakti mariborskega zavetišča so 02 480 16 60, lahko jim tudi pišete na zavetisce.mb@snaga-mb.si. Nove zgodbe vam Jasmina Bauman znova prinašam že ta petek, do takrat pa lep tačkat pozdrav.