Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letošnje poletje se utopitve vrstijo ena za drugo. Zato smo o plavanju in tehnikah samoreševanja govorili z Rokom Kerinom, nekdanjim vrhunskim daljinskim plavalcem in idejnim vodjem plavalne akademije Rok Kerin.

''Statistika je zastrašujoča. V Evropi imamo letno okoli 37 tisoč utopitev. Menim, da je že ena utopitev preveč, če bi jo lahko preprečili z učenjem plavanja in izobraževanjem, kako lahko preprečimo padec v vodo in kako reagiramo, če pademo v vodo oblečeni. V primeru padca smo panični. Kar pa je najslabše, pa je to, da pri tem pozabimo na vse zakonitosti in tehnike plavanja, ki jih drugače že poznamo,'' razlaga Rok Kerin.

Najpogosteje pademo oziroma zdrsnemo v vodo z obleko. ''Pri tem gre za dve zadevi in sicer ali pademo v vodo pozimi in je voda ledeno mrzla, ali pa pademo poleti, ko je temperatura vode toplejša. V obeh primerih je pomembno, da skušamo ostati zbrani in ne panični. Težka oblačila, kot so čevlji ali jakne, je priporočljivo čimprej sleči. Nato se obrnemo v položaj hrbtnega plavanja z dvignjenimi nogami in skušamo preplavati do obale,'' razlaga Kerin.

V vodi pa je pomembna tudi varnost, zato starši otrokom dajejo rokavčke, ki pa po besedah Kerina niso najboljša rešitev. ''Rokavčki da, ampak v primeru, ko smo na plitvini v stoječi vodi. Za samo učenje plavanja pa rokavčki nikakor ne,'' razlaga Kerin. Poudarja tudi to, da moramo otroka nenehno opazovati, saj sta lahko usodni zgolj dve sekundi.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo govorili tudi o padcu v reko, pa o tem, kako pomagati osebi, ki se utaplja in kdaj je pravi čas za začetek učenja plavanja.