Utrinek iz 22-letne zgodovine Letnega odra Ruše. O tem, kdo je leta 2019 med drugimi stal na tamkajšnjem odru, priča značilen klobuk.../Foto: Radio Maribor/Nejc Ketiš
Utrinek iz 22-letne zgodovine Letnega odra Ruše. O tem, kdo je leta 2019 med drugimi stal na tamkajšnjem odru, priča značilen klobuk.../Foto: Radio Maribor/Nejc Ketiš

V Rušah se bo ob 18-ih začel festival Letni oder Ruše s pestrim sporedom – od predstavitev in nastopov lokalnih društev do otvoritvenega dogodka – nove produkcije festivala elektronske glasbe Stellarbeat in nastopom nizozemskega producenta Eelkeja Kleijna. Dogajanje bo trajalo do 28. avgusta.

Največja posebnost Letnega Odra Ruše je prizorišče – naravni kamniti amfiteater, letno gledališče Pod goroj. Na njem se bo zgodila večina dogodkov, od nastopov skupin različnih glasbenih zvrsti (Zmelkoow, Tabu, Jan Plesetnjak, Modrijani, Kafe Teater), do stand up nastopov (Tadej Toš) in gledaliških predstav za otroke in odrasle (Vlado Novak s predstavo Gajaš, brez maske, produkcija Mestnega gledališča Ptuj). Podobno sestavljen je brezplačen spremljevalni spored, tudi z delavnicami za otroke in s predstavitvijo ljubiteljske kulture v Športnem parku (Barrique, Damir in Tilen Knez, Alo, stari!, Peter Andrej in band, Lauženki).

V okviru Letnega odra Ruše bo tudi 19. Kantfest, festival pristne avtorske glasbe z nastopom BIlbi in Gregorja, kantavtorja Adija Smolarja, ki je nastop na festivalu odpovedal zaradi preverjanja pogoja PCT, pa bosta nadomestila šansonjerka Vita Mavrič in pianist Jaka Pucihar.

Obiskovalcem bo na voljo tudi kulinarična ponudba, Ruše pa bodo s petkovo uradno otvoritvijo ob 16-ih dobile stalno tržnico, tako imenovani Ruški plac. Tudi na šport niso pozabili:«Novost festivala je spust po Dravi, ki smo ga poimenovali zDRAVAntura. Obiskovalci se bodo lahko s kajaki, supi in čolni spustili vse do Drava centra na Limbuškem nabrežju«, razloži Vesna Glavendekić iz Cezama. V zvezi s stroški, ki jih bodo imeli obiskovalci po 23. avgustu zaradi ukinitve brezplačnega testiranja na covid, sogovornica pravi, da so uvedli tako imenovani PCT popust, nekatere cene pa znižali za več kot 50 odstotkov. Obiskovalci lahko omenjeni popust uveljavijo pri nakupu, tisti, ki ga želijo uveljati po nakupu vstopnic, pa naj to sporočijo na elektronski naslov pisarna@cezam.org.

Pri preverjanju pogoja PCT bodo organizatorji upoštevali le aplikacijo in natisnjeno različico, ne pa tudi sms-ov.