Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Čeprav je v Mariboru večkrat slišati, da občina premalo vlaga v cestišča na desnem bregu Drave, je situacija neugodna tudi na levem, kjer ležijo najstarejši deli mesta. Mestne četrti Center, Koroška vrata in Ivan Cankar so občini posredovale sezname z več desetimi cestišči, ki kličejo po obnovi. Izvedba občinskega načrta pa bo na koncu odvisna od razpoložljivih sredstev.

Mariborska občina v prvem predlogu proračuna, ki še ni sprejet, za preplastitve cest letos namenja 700 tisoč evrov, za celovite obnove dveh ulic pa se bo zadolžila še za dobra 2 milijona. Le dve cesti, predvideni za obnovo, Šentiljska in Medvedova, sta v mestnih četrtih Ivan Cankar in Koroška vrata, kjer so potrebe večje, pravi podpredsednik sveta slednje Boris Sovič:

"Od 48 ulic in cest v naši mestni četrti imamo konkretne predloge za urgentne sanacije na 20. To je 42 odstotkov, skoraj polovica. Gre za bodisi preplastitve bodisi varnostne ukrepe, pa tudi za pločnike, kolesarske steze ... Skratka, potrebe so velike."

Tudi v Mestni četrti Ivan Cankar imajo nujnih obnov več, tako v gostejšem urbanem delu pod Piramido kot v Meljskem dolu in Košakih, pravi predsednik sveta Jure Legvart:

"Imamo veliko poti, cestišč, pločnikov, ki jih ni, tudi razsvetljav, ki bi jih bilo treba urediti ... Imamo seznam 13 točk, na katerih bi bilo nujno kaj narediti, kar se tiče cest, pločnikov, kanalizacije, vodovoda, plinovoda, razsvetljave in zelenih površin."

V mestni četrti Center so pripravili šest predlogov obnov, ki jih pričakujejo do konca prihodnjega leta, opozarjajo pa tudi na pomanjkanje parkirišč.

Na občini naj bi osnutek krovnega načrta za ureditev cest predstavili v drugi polovici leta, največja težava pa bo financiranje. Za obnove na območju celotne občine bi potrebovali okoli dvajset milijonov evrov, virov sofinanciranja pa za zdaj ni.

Več pa v oddaji:

V treh osrednjih mariborskih mestnih četrtih potrebne hitre obnove skoraj 40 cestišč