Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Veliko avtobusnih postajališč v Mariboru je še neurejenih, kar potnikom predvsem v slabem vremenu otežuje čakanje, ponekod pa ogroža tudi njihovo varnost. Na težave pa opozarjajo tudi slabovidni.

Cestišče Ilichove ulice mimo RTV centra je zaradi pričakovane gradnje limbuške obvoznice že vrsto let neurejeno. Avtomobili vozijo po luknjastem cestišču brez sredinske črte in tudi po prašni in luknjasti bankini. Tam čakajo tudi potniki avtobusa številka 19, ki se umikajo tudi na blatno njivo, ob sneženju pa čakajo kar na cestišču. Obvoznico naj bi prihodnje leto le dokončali, pravi vodja občinskega sektorja za komunalo in promet Aleš Klinc:

"Takrat bo linija 19 deležna precejšnjih sprememb, tudi v luči novonastalih stanovanjskih območij, ki terjajo potencialno večje povpraševanje po javnem prometu."

Napoveduje pa tudi izboljšave v Malečniku in Grušovi:

"Bodo urejena avtobusna postajališča na način, kot se to spodobi, ker je današnje stanje zelo, zelo klavrno. Mi se tega zavedamo. V prihodnjem proračunu imamo sredstva za to predvidena."

Na težave pa opozarjajo tudi slabovidni. Avtobusi so sicer prilagojeni, si pa želijo kontrastnih označb na robnikih, težave pa imajo tudi s prepoznavanjem avtobusov, ko jih je na postaji več.

"Vsa avtobusna postajališča, ki jih rekonstruiramo ali gradimo na novo, so opremljena tudi s taktilnimi označbami. Govorno napovedovanje za potnika, ki čaka, pa je malo težji izziv. Morda je to na nekaterih postajališčih, ki so bolj frekventna, smiselno, spet pa se je potrebno malo širše vprašati zaradi hrupa najave, motenj za ostalo okolje," odgovarja Aleš Klinc z mariborske občine.

A taktilne oznake so namenjene povsem slepim, slabovidni pa bi potrebovali kontrastne označbe.