Poplave leta 2012. Foto: BoBo
Poplave leta 2012. Foto: BoBo

Stara struga reke Drave od Maribora naprej, ki je ostala po gradnji jezu v mariborskem predelu Melje in preusmeritvi večine vode v kanal, zgrajen za hidroelektrarno Zlatoličje, je poplavno nevarna. Voda tu narašča predvsem ob jesenskem deževju in spomladanskem taljenju snega, za Malečnik in Zrkovce pa so bile katastrofalne poplave leta 2012. Rešitev za to, da objektom in zemljiščem na poplavnem območju taka nevarnost ne bi več grozila, bi bili protipoplavni ukrepi, mnenja o njih pa se razlikujejo.

Najprej je bila predvidena regulacija in poglobitev struge, po vključitvi med rezervate Natura 2000 pa to ni več mogoče. Vzdrževalci tako odstranjujejo zarast in meljni material, prepovedan pa je odvoz proda, ki po podatkih okoljskega ministrstva tudi sicer ne bi rešil težav. Mariborski podžupan Samo Peter Medved je s sanacijo zadovoljen deloma:

"Kar nas je zaskrbelo, je to, da so v sami strugi Drave narejeni kar veliki otoki iz prodnatega materiala, ki so ga nekoliko sicer preoblikovali, ampak strugo Drave delijo na dva dela, zaradi česar se prebivalci upravičeno počutijo ogrožene."

Država bi strugo ohranila in zgradila protipoplavne nasipe. Predsednik sveta Krajevne skupnosti Malečnik Ruperče Jožef Škof pa podpira zamisel o regulaciji, saj je gradnja nasipov po njegovem neučinkovita in potratna, sploh če materiala ne bi dobivali iz reke:

"Drava je zasuta, mi pa bi delali nasipe. Ljudje se nam že zdaj smejijo. V Zrkovcih pravijo: 'Kako boste vi pred mojo kletjo delali neko plastično zapornico, če pa pride podtalnica?' Ko so bile poplave pri piceriji Črni baron, je voda vrela ven kot slap iz podzemlja."

Tudi predsednik sveta mestne četrti na nasprotnem bregu, v Zrkovcih, Oton Štrucl dvomi o takih ukrepih, a v prid narave zagovarja delne posege.

"Nismo ravno za to, da se Drava ukalupi, ampak da se ukalupi samo v tistem delu, kjer zaliva hiše."

Na Zavodu za varstvo narave poudarjajo, da je za ohranitev ogroženih habitatov in podtalnice nujno ohraniti morfološko raznoliko in dinamično reko ter njen obrečni svet.

Več pa v oddaji:

Krajani Malečnika se vse od obsežnih poplav pred skoraj desetletjem bojijo, da se bodo ponovile.