Obiskali smo knjižni antikvariat in pokukali v knjigobežnico, kjer se izmenjujejo različne knjige. V knjižnih antikvariatih se skrivajo stare knjige ali knjige, ki so pred tem že nekaj časa ne odprte samevajo po domačih knjižnih policah.

Odpravili smo se v središče Maribora in obiskali eno izmed mariborskih knjižnih antikvariatov. V Bukvarni na Glavnem trgu sprejmejo vse knjige, ne glede na starost in ohranjenost. Te pa potem za simbolično ceno ponovno ponudijo kupcem.

"Na policah v knjigarni najdemo nove knjige, ki so izšle pred kratkim, medtem ko v knjižnih antikvariatih najdemo knjige, ki jih nikjer več ni in ne bodo več izdane," pove Marjan Miklavčič iz Bukvarne, ter doda, da pri njih knjige pravzaprav rešujejo: "Najhuje je, če jih ljudje pospravijo v škatle in odnesejo v klet."

Knjige pa se izmenjujejo tudi v knjigobežnicah. V njih najdemo tudi novejše knjige. "Knjigobežnice so Facebook skupina, ki je nastala z namenom, da bi ljudje naključnim neznancem podarjali knjige," pojasnjuje Nina Kožar in dodaja, da je v skupini nastala skupnost in kasneje tudi ideja, da bi knjige puščali v hiškah in jih tako zaščitili pred slabim vremenom. V Sloveniji je trenutno že okoli 180 takšnih hišk, kamor lahko prinesemo knjigo, ki je ne bomo več brali in jo zamenjamo. Denimo zgolj v Mariboru lahko najdemo 17 knjigobežnic.