Javno podjetje Komunala Slovenska Bistrica je svojemu namenu slovesno predalo učni center o sistemu zagotavljanja pitne vode. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Javno podjetje Komunala Slovenska Bistrica je svojemu namenu slovesno predalo učni center o sistemu zagotavljanja pitne vode. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Javno podjetje Komunala Slovenska Bistrica je svojemu namenu slovesno predalo učni center o sistemu zagotavljanja pitne vode, ki so ga uredili v svoji vodarni v Zgornji Bistrici. Projekt, vreden okrog sto tisoč evrov, so financirali z lastnimi sredstvi, namenjen pa bo ozaveščanju različnih interesnih skupin, ki jim želijo na zanimiv način predstaviti smernice in cilje na področju varovanja okolja.

Kot pojasnjuje vodja vodooskrbe pri bistriški komunali Jožica Dobaj, so vodenje skupin na vodarni izvajali že doslej, a ni bilo primernega prostora, kjer bi lahko predstavili celotni vodokrog, zato je prišlo do ideje o učnem centru: "Komunala veliko dejavnosti vodi na področju okolja, gradimo na ozaveščenosti ljudi. V vodarni smo s spremembo tehnologije imeli prostorsko možnost, da ponudimo otrokom, mladostnikom in starejšim in vsem generacijam nekaj, da se izobražujejo na področju pridobivanja pitne vode." Po njenih besedah bodo v učnem centru opravljali brezplačna vodenja, potrebna pa bo predhodna najava.

Priprava pitne vode ni več sama po sebi umevna, pač pa je to postal zapleten tehnološki postopek. Uporabljajo napredni postopek, imenovan ultrafiltracija. "Trenutno je v Sloveniji že kar nekaj utrafiltracijskih naprav. Mi smo bili z uvedbo naše ultrafiltracijske naprave drugi v Sloveniji, takoj za Rižanskim vodovodom v Kopru. Kar nekaj Komunal se je prihajalo učit na našo napravo. Je pa to trenutno najnaprednejši postopek čiščenja pitne vode, ki je ekonomsko še upravičljiv pri pripravi pitne vode," je še povedala vodja vodooskrbe pri bistriški komunali Jožica Dobaj.