Prvi maj ni samo praznik dela, ampak so še druge pravice, povezane z delom. Zato naj ta praznik pomeni praznik pravične, socialne države, solidarnosti in v sindikatih upajo, da bodo njihove zahteve slišali tudi politiki in drugi odločevalci, so med drugim povedali na prvomajski proslavi v Mariboru.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Mednarodni praznik dela, prvi maj, nas opominja na zgodovinsko dejstvo, da delavske pravice nikoli niso podarjene, ampak izborjene. Eden od največjih problemov v današnjem času je višina plače, saj visoki stroški tanjšajo naše denarnice, pravi izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko: "Namreč vse preveč ljudi se znajde v situaciji, ko izbirajo med nabavo osnovnih življenjskih potrebščin, kot sta kruh in mleko, in pa plačilom položnic. To je nesprejemljivo." In potrebno se je zavedati, da brez socialne varnosti in pravične družbe tudi ni gospodarskega razvoja.

Delavskih pravic ni več, pravijo nekateri naključni sogovorniki ob delavskem prazniku:
"Vse si samo lastniki lastijo, ničesar pa ne dajo na delavce, na zaposlene. Imajo vedno večje dobičke, jahte, vikende. To je delavski praznik, ampak se mi zdi, da počasi izgublja tradicijo. Ni več delavskih pravic, prebijamo se iz dneva v dan."

Kako je z mladimi na trgu dela? "Za mlade situacija ni najbolj prijetna, težko je primerjati nekdanje čase z današnjimi, saj živimo v nekih novih časih, ki pa niso prijazni ne samo do mlajših, ampak do vseh."

Kljub vsem težavam, pa je prav, da se tako delavci, kot upokojenci poveselijo ob prazniku, tako da je bilo danes na Trgu Leona Štuklja v Mariboru ob delavskem prazniku prijetno vzdušje, navzoči so dobili rdeče nageljne in nazdravili so delavskim pravicam.