Zavod za zaposlovanje, brezposelnost Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje, brezposelnost Foto: BoBo

Brezposelnost se je v Sloveniji tudi julija zmanjšala, že šesti mesec zapored. Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec julija registriranih 70.655 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka manj kot junija in 21 odstotkov manj kot julija lani. Brezposelnost še naprej pada tudi v Mariboru.

Na območju mariborskega zavoda za zaposlovanje je bilo konec julija registriranih 9700 brezposelnih oseb, kar je 18,6 odstotka manj kot julija lani, ko smo prišli iz prvega vala epidemije, pravi direktor omenjenega zavoda Bernard Memon. V primerjavi z junijem pa se je brezposelnost znižala za 1,1 % oz. za 112 oseb.

Podatki kažejo, da se dinamika zmanjševanja brezposelnosti v primerjavi z obdobjem takoj po ponovnem odpiranju gospodarstva upočasnjuje. Memon ob tem pravi, da se trend zmanjševanja brezposelnosti ne more nadaljevati v nedogled: »Zagotovo je nekje meja in morebiti se približujemo tej meji, ki je pravzaprav realna na samem trgu dela.« Dodaja, da so pri zaposlovanju nekoliko bolj previdni tudi delodajalci, saj se napoveduje 4. val epidemije. Da bi se izognili ponovnemu večjemu zapiranju družbe in posledično gospodarstva, kar bo imelo negativen vpliv na zaposlovanje oz. trg dela, Memom meni, da je cepljenje trenutno edino orodje za izhod iz te krize.