Matej Matljak v družbi igralke Tilde Swinton Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mateja Patljaka
Matej Matljak v družbi igralke Tilde Swinton Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mateja Patljaka

V podcastu Zorni kot je bil sogovornik Matej Patljak, velik filmofil in vodja kina v Slovenski Bistrici. Znan je tudi po po svojih selfijih z znanimi svetovnimi filmskimi igralci, ki jih naredi na filmskih festivalih; teh se redno udeležuje. Z njim smo se pogovarjali o njegovi veliki ljubezni do filmov, pa tudi o tem, ali je kino še vedno zanimiv za ljudi, sploh mlajše generacije, in kakšni filmi pritegnejo največ ljudi v bistriško kinodvorano.

Matej Patljak zase pravi, da je ljubitelj filmov, novinar, kinooperater, filmski kritik, v kinu Slovenska Bistrica, katerega vodja je, je pa več oseb hkrati, "tudi čistilka in hišnik", se pošali. Sicer pa je edini zaposleni v verigi Radi imamo kino, v katero poleg bistriškega kina spada še kino Rogaška in Kino Brežice. "Sicer sem Bistričan, in tudi živim zelo blizu Kina Slovenska Bistrica, tako da imam blizu do svoje službe."

Kino Slovenska Bistrica ima že več kot 90-letno tradicijo

Kino Slovenska Bistrica se nahaja v zelo stari stavbi, v Domu DPD Svoboda Slovenska Bistrica, v Domu svobode. Kino ima že več kot 90-letno tradicijo; vmes je bil nekaj časa zaprt, leta 2014 pa so ga ponovno obudili. "Naš matični kino je Kino Rogaška, ki ga ima podjetnik Tobija Medved iz Rogaške Slatine. Kot vemo, so se kina okrog leta 2009 zaradi digitalizacije začela zapirati. Namreč, filmi se niso vrteli več iz kolut in so morala kina veliko investirati v novo tehnično opremo. Odpirati so se začeli tudi veliko kino centri. Medved pa je imel idejo, da bi tudi v manjših krajih obudili kino. In tako je prišlo tudi do obuditve kina v Slovenski Bistrici."

Projekcije so vsak teden, večinoma ob koncih tedna. "Imamo najsodobnejšo tehnologijo, digitalni projektor, tudi ozvočenje je primerljivo z velikimi kino centrih. Vsi filmi, ki se vrtijo v velikih kinodvoranah, se istočasno vrtijo tudi pri nas, tako da ne zaostajamo. Ker ni več kolut, ampak je vse digitalno, je neomejeno število kopij filma, tako da lahko vsak kino v Sloveniji istočasno z velikimi mesti in kinodvoranami vrti vse filme. Kar se pa tiče tega, katere filme vrtimo - kot programski direktor imam bolj 'strog' izbor. Hodim tudi po filmskih festivalih in si filme ogledam, še preden pridejo v kinodvorane. Ne vrtimo kar vse filme po vrsti."

Matej Patljak na filmskem festivalu v Cannesu Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mateja Patljaka
Matej Patljak na filmskem festivalu v Cannesu Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mateja Patljaka

Ljubezen do kina in filmov ga spremlja od malih nog

Ima pa torej majhen bistriški kino vse, kar imajo veliki - tudi kokice. In kakšni filmi najbolj pritegnejo gledalce v bistriško kinodvorano? "Predvsem animinirani filmi. Pride veliko otrok, samih ali s starši. Sicer pa je najbolj gledan film v našem kinu letos Poharska komedija. In je hkrati najbolj gledan film v zgodovini bistriškega kina. Zakaj? Meni da sta razloga tudi geografski in demografski - ustvarjalci prihajajo iz bližnjih Slovenskih Konjic, pa Pohorje je 'vključeno', pa komedija je, in humor in sprostitev v teh časih še kako potrebujemo." In doda: "Saj osnovna ideja kina je, kot se je izrazil pokojni ameriški filmski kritik Roger Ebert, če film pravilno deluje, torej da je dobri film, pozabiš, kako ti je ime in kje si parkiral avto in si v filmu. Dobesedno greš v film in se poistovetiš z liki, si del zgodbe, in zato je film tudi dober z vidika izobraževanja, širjenja obzorij. Lahko se torej poistovetiš z liki, ki so druge rase, drugega spola, izgleda, ki doživljajo ali so doživeli stvari, ki jih ti skozi svoje življenje nisi."

Prav zaradi tega Matej Patljak obožuje filme. Ljubezen do kina ga sicer spremlja od malih nog. "Zmeraj sem želel početi nekaj v zvezi s kinom oziroma filmom. V otroštvu sem ustvarjal filme, pri 17. letih sem imel svojo oddajo o filmu Veliko platno na televiziji RTS v Mariboru..." Naključje - ali pa ne - je hotelo, da je ob obuditvi kina v Slovenski Bistrici prav on postal njegova gonilna sila. "Kino je za mene čarobni prostor, kjer se lahko zgodijo čudeži. Živim za film in živim film. Na leto si pogledam med petsto in šeststo novih filmov. Pogledal sem si torej okrog 15 tisoč filmov. "

Kino Slovenska Bistrica Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Kino Slovenska Bistrica Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Celotnemu pogovoru prisluhnite na povezavi:

Matej Patljak, filmofil in vodja kina v Slovenski Bistrici