Jutranja telovadba v Centru za starejše Metulj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Jutranja telovadba v Centru za starejše Metulj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V Slovenski Bistrici že 15 let deluje Center za starejše Metulj, kjer se lahko starejši zbirajo, družijo in ustvarjajo. Med drugim jim zagotavljajo tudi brezplačne prevoze z avtomobilom, imenovanim Metuljček, in to do upravne enote, zdravstvenega doma, trgovine in še kam. Lani je center vsebinsko, strukturno in finančno prevzela slovenskobistriška Ljudska univerza in od takrat beležijo za četrtino več članov, več pa je tudi dejavnosti.

Ob obisku smo člane ujeli pri jutranji telovadbi; to je le ena od mnogih dejavnosti, ki jo Center za starejše Slovenska Bistrica ponuja svojim članom. Dejavnost telovadbe vodi Milica Kavčič: "Vsi so dobrovoljni, radi prihajajo. Mislim, da na tak način lepo skrbimo za njihovo zdravje. Izvajamo malo pilatesa, razgibavanje, malo elementov joge,... S telovadbo se lotimo vseh delov telesa, mišice treniramo, razgibamo sklepe,..

Center Metulj ima trenutno okrog 110 aktivnih članov

Center za starejše Metulj, namenjen občanom Slovenske Bistrice, ima trenutno okrog 110 aktivnih članov, pove koordinatorica centra Vinka Kunstek: "Dejavnosti so telovadba v treh skupinah, ljudske pevke, ročna dela, plesna skupina in pogovorna skupina. Imamo tudi skupini namiznega tenisa in kegljačev."

Med dejavnostmi je tudi skupina ljudskih pevk; vodi jo vodi Olga Leskovar: "Smo skupinica, ki pojemo bolj po ljudsko. Ne pojemo pa samo ljudskih pesmi, ampak tudi sodobnejše. Iščemo takšne, ki jih imajo pevke rade."

Omogočajo tudi prevoze za starejše

V zadnjem času pa omogočajo tudi brezplačne prevoze za starejše; 16 prostovoljcev opravi povprečno 35 prevozov mesečno, pove direktorica Ljudske Univerze Brigita Kruder, ki je lani prevzela ta center pod svoje okrilje: "Večina prevozov je opravljenih na račun zdravstvenih storitev, vozimo pa do razdalje 30-35 kilometrov - torej v območju Slovenska Bistrica, Maribor, Ptuj, Celje in Rogaška Slatina."

Tudi sicer Metulj deluje po načelu prostovoljstva, pove Brigita Kruder. "Vsi vodje skupin so člani Metulja in so prostovoljci. Na tak način tudi zbiramo želje, interes,.."

Odločitev, da Center za starejše Metulj prevzame Ljudska univerza, se je pokazala za dobro

Odločitev, da Center za starejše prevzame Ljudska univerza, se je pokazala za dobro, pravi sogovornica. "Povečalo se je število članov, več dejavnosti nudimo,... Prepričana sem, da smo prispevali k zadovoljstvu uporabnikov." Delovanje centra Metulj financira občina Slovenska Bistrica, in sicer letno zanj nameni 50 do 60 tisoč evrov.

Jutranja telovadba v Centru za starejše Metulj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Jutranja telovadba v Centru za starejše Metulj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar