Na mariborskem Lentu so predstavniki Mladinskega kulturnega centra Maribor tudi uradno odprli jubilejni drevored ob 30 – letnici njihovega delovanja. Navzoči so bili mnogi donatorji, ki so ob tej priložnosti ob drevesa namestili tudi tablice z njihovimi imeni.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Vloga MKC Maribor se je skozi leta spreminjala, od programov s področja kulture se je v tridesetih letih zavod programsko razširil tudi na intermedijska, glasbena, uprizoritvena področja in programe iz mladinskega sektorja, po preselitvi leta 2011 pa se je začel ukvarjati tudi s turizmom. V sodelovanju z Mestno občino Maribor so si v začetku leta zaželeli, da bi namesto pihanja 30 svečk jubilej zaznamovali z zasaditvijo 30 dreves. Lina Valant Sičanović iz MKCja: "To je prekrasno. Zelo smo veseli, da nam je uspelo. Presegli smo cilj, saj smo posadili kar 35 dreves. Gre za trajnostno dejanje."

Donatorjem se je zahvalil tudi mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič: "Ta drevesa bodo še dolgo tukaj. Pregovor pravi: Tisti, ki sadi drevesa zavedajoč se, da ne bo nikdar sedel v njihovi senci, je začel spoznavati bistvo življenja. To so drevesa za prihodnje generacije.

Med donatorje se je zapisala tudi znana kulturna ustvarjalka Zora A. Jurič:"Neznansko imam rada drevesa. Že dolgo sem razmišljala, da bi dala posaditi kakšno drevo. Letos sem si zaželela eno od teh dreves in moja želja se je uresničila." Čestita pa tudi MKCju za to imenitno akcijo ob tridesetletnici plodovitega delovanja.

Nova drevesa – trnate gledičevke - bodo vnesli tudi v aplikacijo MapMyTree, ki je zaživela pod okriljem Evropske komisije za okolje in predstavlja števec vseh na novo zasajenih dreves v Evropski uniji.