Obredi, povezani z obujanjem spominov, so pomemben del naše kulture. Pokopališča postajajo mesto spomina - so prostor, kjer je zapisana zgodovina mesta in ki združuje različne oblike umetnosti. V teh dneh grobove obiskujejo svojci in prijatelji umrlih, pristojni jih prijazno opozarjajo, kako ravnati, da bo obisk čim prijetnejši in sproščen.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ob prihajajočem prazničnem podaljšanem koncu tedna, ko obeležujemo tudi dan spomina na mrtve, pričakujemo v bližini pokopališč povečan promet, zato bodo veljale v prometni ureditvi nekatere spremembe. Denis Kocbek iz Urada za komunalo, promet in prostor: "Kar se tiče Malečnika, bo enosmerni prometni režim urejen v smeri proti Gorci, iz Hrence, prav tako pa na pokopališču Razvanje, kjer bo enosmerni režim veljal na Oberlajtovi cesti." Enosmerni promet pa bo veljal tudi v delu Ceste 14. divizije med Osojnikovo in Ulico bratov Greifov.

Avtobusni prevozi na linijah proti pokopališčem bodo okrepljeni, na progah 3 in 12 bodo vozili dodatni avtobusi.

Na mariborski policijski upravi pa opozarjajo občane, da lahko parkirana vozila postanejo tarča vlomilcev. Anita Kovačič Čelofiga: "Zato ljudem svetujemo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajo denarnic, torbic ali vrednih predmetov," seveda pa naj pazijo tudi na predmete, ki jih imajo pri sebi, ko obiščejo pokopališča oziroma kraje, kjer je veliko ljudi.

Ljudje naj se ob obisku pokopališč ravnajo po navodilih NIJZ, pravi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek in dodaja: "Zato, glede na to, da je letošnji termin dneva spomina na mrtve v ponedeljek, priporočamo, da se obisk grobov razdeli na ves vikend in tudi na ponedeljek."

Na pokopališčih potekajo ob prazničnih dneh tudi številne žalne slovesnosti, zato pristojni še posebej opozarjajo, naj se obiskovalci vedejo strpno in kraju primerno.