Zaradi vse večjih potreb po domskem varstvu starejših je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pospešilo aktivnosti za zagotovitev dodatnih zmogljivosti v domovih za starejše, tako s proračunskim denarjem kot s podelitvijo koncesij. Zagotovili so proračunskih 65 milijonov evrov in na podlagi javnega razpisa podelili koncesije za opravljanje storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše za 1107 oseb.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Medtem ko je strokovna komisija ministrstva podelila koncesije 13 ponudnikom, med njimi tudi Domu Loka iz Maribora, ki je zaprosil za 120 mest v domu za starejše v Murski Soboti, lastnik podjetja pa je nekdanji direktor Energetike Maribor Alan Perc, pa Dom pod Gorco ni dobil sredstev za gradnjo prizidka. Direktor tega Doma Gregor Žigon: "Na nekatere zadeve pač nimamo vpliva, žal še tudi nimamo pravnomočnega gradbenega dovoljenja."
Kaj nameravajo v prihodnje? "Zagotovo bomo projekt shranili, in ko bo kakšna možnost, se bomo prijavili."

Alan Perc je sicer že bil solastnik doma za starejše v Mariboru, in sicer Sončnega doma, ki ga je zatem prevzela SeneCura, največji avstrijski upravitelj domov. Na razpisu ministrstva je Perc pridobil koncesijo za gradnjo doma v Murski Soboti: "Računamo, da bi do konca leta 2024 dom že moral stati," pravi Alan Perc. Po drugi strani se je zgodilo še nekaj dobrega: "Parcela, na kateri je predvidena gradnja doma, je od partnerja, ki je bil moj partner v Sončnem domu."

V sporočilu ministrstva je zapisano tudi, da je zagotovljenih še 93 milijonov evrov nepovratnega namenskega denarja za večjo kakovost bivanja starejših, v okviru Načrta za okrevanje in odpornost pa načrtujejo tudi 59 milijonov za gradnjo 850 dodatnih mest v domovih za starejše.