Na pustni torek so se otroci iz vrtcev in šol zbrali na tradicionalnem festivalu ustvarjalnosti in norčavosti, zepeemovem pustu. Na Trgu svobode v Mariboru so se maske poveselile in zaplesale pa tudi tekmovale, katera je najbolj domiselna posamezna in skupinska maska.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Zelo pomembno je, da v otrocih prepoznamo njihove želje, jim omogočimo otroške radosti, kot je pustna maškarada. Bena, Ema in Taja: "Našemile smo se v kavbojko, žirafo in muco. Najbolje je, da imaš na glavi klobuk, zato sem kavbojka."

Zakaj imajo otroci radi pust? "Radi imamo pust. Zanimivo in smešno je, ko gledamo, kako so našemljeni drugi. Lahko se oblečeš v karkoli želiš in vidiš različne maske. Tudi krofi so dobri pa našemiš se lahko, v karkoli pač želiš." Luka se je namaškaral kar v rokerja: "Našemil sem se v rokerja in zato mi je pust tudi tako všeč, lahko postanem popularna oseba."

Zveza prijateljev mladine Maribor organizira pustovanje že od leta 1959, pravi Tadeja Dobaj. Gusarsko zabavo z enonogim Jackom in Kapitanom Glisto so priredili že dopoldan: "Popoldne pa se zberemo ob 15.30 uri na Glavnem trgu in gremo s pustno povorko po Gosposki ulici, vse do Trga svobode, kjer bo pustno rajanje s skupino Abba mia." Predstavila pa se bo tudi plesna skupina Olimpijskega festivala evropske mladine; za nagrade pa se bodo lahko maske potegovale tudi v popoldanskem terminu.