Ob taborski enoti Doma Danice Vogrinec Maribor so gasilci danes ročno postavili 26 metrov visok mlaj. Postavljanje mlajev v tem času je star običaj čaščenja pomladi in stanovalci in gostje so si to z zanimanjem ogledali.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na mlaju vihra slovenska zastava, okrašen pa je z rožami ter trakovi iz krep papirja. Gasilec Branko Mlaker: "V bistvu smo se odločili za ročno dvigovanje mlaja, saj je to tradicija, ki pa žal izumira." Nekoč so ob dvigovanju mlajev prirejali velike veselice, goreli so kresovi, tudi v Radvanju na strelišču, dodaja Mlaker:"S pozidavo površin pa je prostora za mlaj vse manj."

Stanovalci so željni pomladnega druženja, zato so se postavitve mlaja zelo veselili, pravi namestnica direktorja doma Maja Kovačič:"Druženja so za naše stanovalce izredno pomembna, tako se počutijo pomembne, in tudi mi se veselimo druženja z njimi."

Skrbnik mlaja bo stanovalec Friderik Stojnšek: "Celo noč sem pazil na mlaj, saj so še pred leti fantje odžagali vrh mlaja ali pa so iz njega zakurili kres.

Rože in trakove iz krep papirja je izdelovala tudi Jerica Merc: "To ni ravno lahko delo, tako da sem dve rožici naredila, drugo pa sem pomagala vezat na mlaj," pravi specialistki za to pa sta gospa Erika in gospa Sonja, dodaja sogovornica.

Kakšen se je zdel dogodek obiskovalcem:"Mi starejši postavljanje mlaja poznamo, mlajši pa ne, zato je to zelo zanimivo. Vedno se je ob postavljanju mlaja zbralo veliko ljudi, zelo lepo je, lep običaj."