Mariborski redarji so lani izdali podobno število kazni kot leto prej. Število odvozov s pajkom se je celo povečalo, medtem ko mariborska občina zaradi protikoronskih ukrepov beleži upad prihodkov od pobranih parkirnin v mestu.

Lani je bilo izdano skoraj enako število glob za napačno parkiranje kot leto prej, pravi vodja Medobčinskega redarstva Igor Rep: »V letu 2019 smo izrekli 9233 glob, leta 2020 pa 9352.« Redarji so lani izrekli kazni v znesku 343 tisoč evrov, leto pred tem za tri tisočake več. Potem ko so leta 2019 odredili 2114 odvozov vozil s pajkom, se je ta številka lani nekoliko povzpela, in sicer na 2445.

Je pa prihodkov od pobranih parkirnin manj kot leta 2019, kar je posledica epidemije, razlaga Andraž Mlaker iz mariborske občine: »Za primerjavo lahko povemo, da smo leta 2019 pobrali nekaj več kot milijon 184 tisoč evrov, lani pa malce več kot 828 tisoč evrov.« Lani je bilo prek aplikacije plačanih slabih 27 odstotkov parkirnin, druga plačila so bila gotovinska.

V Mariboru je trenutno 1823 plačljivih parkirnih mest, njihovo število pa se v zadnjem letu ni spremenilo. Letos občina načrtuje širitev bele cone. Okoli 150 plačljivih parkirnih prostorov bodo tako vzpostavili v mestnih četrtih Magdalena in Center; začeli bodo na Gorkega ulici.

V mestnem središču se bo parkiranje podražilo. Foto: BoBo
V mestnem središču se bo parkiranje podražilo. Foto: BoBo