Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V Mariboru se že drugi teden mudijo najboljši predstavniki gorskega kolesarjenja. Potem ko je bilo minuli konec tedna na Pohorju evropsko prvenstvo, so zdaj v polnem teku priprave na sobotne kvalifikacije in nedeljsko tekmo za svetovni pokal. Dogodki so v štajersko prestolnico privabili okoli 900 tujih gostov, ti pa za tukajšnje turistične in gostinske ponudnike pomenijo veliko.

Zaradi tekem evropskega prvenstva in tekmovanja svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu bodo gostje v Mariboru po napovedih ustvarili kar 30 tisoč nočitev, pozitivne učinke teh mednarodnih športnih dogodkov ocenjuje direktor mariborskega Zavoda za turizem Jure Struc: »Na Pohorju so nastanitvene kapacitete polno zasedene, v mestu pa tudi večji del.«

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Organizator Iztok Kvas iz Marproma ob koncu tedna pričakuje veliko obiskovalcev – samo na nedeljski tekmi okoli 10 tisoč. Po pohorski progi se bodo namreč spustili najboljši svetovni kolesarji. Tekmovalcev bo 250, prihajajo pa iz 35 držav.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Organizacija takih dogodkov je zelo zahtevna, zato je vlogo pokrovitelja prevzel Javni holding Maribor. Ta bo s svojimi podjetji poskrbel za ustrezno infrastrukturo prireditve, pravi direktorica Lidija Pliberšek: »Podjetje Snaga bo poskrbelo za čistočo prizorišča, Nigrad za namestitev ograj in zapor, Mariborski vodovod za čisto pitno vodo.«

Cilj proge bo na osrednjem parkirišču pod Pohorjem, druge površine za parkiranje pa zasedajo tekmovalci s spremljevalnim osebjem. Organizatorji obiskovalcem tako svetujejo uporabo javnega prevoza in koles, vozila pa bo mogoče pustiti tudi na nekdanjem strelišču. Zaradi epidemičnih razmer bo za vstop na prizorišče veljal pogoj PCT, pohodniki pa naj se do ponedeljka zaradi omejenega dostopa na Pohorje podajo čez Snežni stadion.