Sto tisoč krvodajalcev, ki se vsako leto udeležijo organiziranih akcij, Sloveniji zagotavlja mesto med državami, ki same pokrivajo potrebe po krvi. Danes do 14 ih je bila na mariborskem ŠTUKu tovrstna študentska akcija Častim pol litra. Organizirale so jo študentska organizacija, Center za transfuzijo UKC Maribor in Rdeči križ.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ena od nalog Rdečega križa je organizacija krvodajalstva v Sloveniji, izvajajo jo skupaj s strokovnimi službami za odvzem krvi, na območju Maribora je to Center za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra, pravi sekretar Območne organizacije Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek: "Skupaj na leto izvedemo približno 70 krvodajalskih akcij, približno polovica jih je terenskih, kot je tudi današnja na ŠTUKU. Sodobnega zdravstva si sploh ne moremo zamišljati brez zadostnih zalog krvi za potrebe zdravstva - različne nesreče, poškodbe, bolezni, vsepovsod v teh primerih ljudje potrebujejo kri. In samo zadostne in stabilne zaloge krvi nam omogočajo, da naša zdravstvena stroka deluje in pomaga ljudem. Študentje pa so tisti del populacije, ki bodo v prihodnosti morali nositi breme krvodajalstva, saj veliko darovalcev prehaja v leta, ko zaradi starosti krvi ne bodo več mogli darovati."

»Častim pol litra« je tradicionalna krvodajalska akcija in nanjo se študentje dobro odzivajo:
"Treba je pomagati drugim. To se mi zdi res pomembno, in tudi to, da bodo med mladimi to še posebej spodbujali. Gre za malo stvar, ki jo jaz lahko naredim, da bi pomagal drugim," so povedali študentje in študentke.

Kakšne so trenutne zaloge krvi? "V tem trenutku so zaloge krvi zadovoljive, a iz tedna v teden moramo zbrati dovolj krvi," pove Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino in doda, da v prihajajočih prazničnih dneh krvi ne bodo zbirali: "In morda bi želela samo opozoriti, da se krvodajalci odzivajo na naše akcije pred temi prazniki, da ne bomo imeli težav z zalogami prav za prvomajske praznike, na kar opozarja tudi republiški Rdeči križ."

Študentska krvodajalska akcija bo tudi jutri, med pol osmo in 17. uro v Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.