Mestna občina Maribor je z gradbenimi, obrtniškimi in instalacijskimi deli uredila pet prostorov na Koroški cesti 26, ki jih bo uporabljala Umetnostna galerija Maribor. Čakajo še na obnovo oken, ki je potrebna zaradi večje ekonomičnosti, potem pa bodo v prostore prenesli dragocene umetnine.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Pet dotrajanih prostorov je tako zdaj na novo urejenih in bodo v uporabi Umetnostne galerije Maribor. Namenjeni bodo hrambi razstavne opreme ter umetnin iz Zbirke UGM. Umetniška dela bodo lahko v teh prostorih varno čakala na izgradnjo profesionalnih depojskih prostorov, pravi kustosinja Breda Kolar Sluga: "Najprej moram potrditi, da si želimo profesionalnih depojskih prostorov, vendar pa smo v tem trenutku prišli do začasne rešitve, kjer bodo lahko naše umetnine mirno počakale do gradnje profesionalnih depojev. Takih prostorov namreč primanjkuje tudi v drugih dveh muzejih v Mariboru."

S centrom Rotovž, ki je v izgradnji, bo mesto pridobilo razstavišče, ki bo namenjeno občasnim razstavam, prostore na Strossmayerjevi cesti pa bodo namenili redni predstavitvi del iz njihove zbirke. "Občina je lani pristopila k tej obnovi, saj je bila stavba, ki obstaja že skoraj petsto let, v 20. stoletju izredno zanemarjena."

Prenovili so tudi sanitarije, ki uporabnikom umetniških ateljejev omogočajo dostojne sanitarne pogoje, očiščeni pa so bili tudi prostori v pritličju in kleti. Dela so občino stala 117 tisoč evrov. Mariborska občina je tako v zadnjih letih sanirala več kulturnih objektov - Sinagogo Maribor, Pokrajinski muzej Maribor in Čeligijev stolp. Izvedli so tudi razpis za oddajo umetniških ateljejev, vzpostavili pa so tudi nove vsebine na področju kulture. Tukaj omenimo Muzej najstarejše trte na svetu, Sodni stolp in objekt Tri babe, kjer zdaj domuje tudi lutkovni muzej Lutkovnega gledališča Maribor.