Hišica za pujske na Studencih. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Hišica za pujske na Studencih. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik


Sredi naselja novogradenj v mariborski mestni četrti Studenci so se začele priprave na napovedano kmetijsko dejavnost, ki je dvignila veliko prahu: vzrejo edine slovenske avtohtone pasme, krškopoljskega prašiča.

Na zelenici nasproti doma starejših so postavili stebre za ograjo. Urediti bo treba še silose za krmo in vodovod, pravkar pa postavljajo hiške, kjer bodo prostoživeči pujski prenočevali, pravi vodja projekta Aleksandar Jovanović:

"Hiške malo spominjajo na zadnje čase popularen glamping, ampak gre dejansko za te svinjske igluje, ki so primer dobre prakse reje teh živali na prostem v Nemčiji, in smo jih mi poimenovali glampig, ne pa gamping." (Pig v angleščini pomeni prašič, op. p.)

Sogovornik zastopa lastnico, upokojenko Angelo Šerbec, ki skuša parcelo že več kot desetletje prekategorizirati iz kmetijske v stavbno. Napovedana živinoreja je zmotila številne sosede in tudi občino, ki pa ne more ukrepati, ker občinski prostorski načrt po več letih obravnave še ni bil sprejet. Na naš radio smo dobili tudi nekaj klicev:

"Naj gredo na Pohorje in tam naredijo svoje, ne pa tukaj, ko je takšno naselje. Namesto, da bi tam gori svinje bile, naj postavijo eno pametno trgovino, ker moramo zdaj do nje hoditi in se voziti več kot pol ure z avtobusom."

"Gospa je želela, da bi se ji spremenilo v gradbeno, pa ji tega niso naredili. Kaj naj zdaj s to zemljo? Zemlje jesti ne more."

"Podpiram mlade kmete in tega tudi, naj vzgojijo, zato, ker bomo imeli domače meso, ne pa tiste uvoze, ki jih napolnijo z injekcijami."

Reja prašičev naj bi se začela marca. Ker gre za manjše število živali, okoli 50, in rejo na prostem, naj po zagotovilih rejca neugodnih vplivov ne bi bilo.