Mariborski Hostel Pekarna je nedavno pridobil naziv pohodnikom prijazni ponudnik nastanitev, s sproščanjem ukrepov pa ponovno odpira svoja vrata. Domače in tuje popotnike vabi k poletnem odkrivanju Maribora in Štajerske.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Za pridobitev naziva so v hostlu uredili varovan prostor za hrambo pohodniške opreme ter gostom omogočili brezplačno izposojo pohodniških palic, za pohodnice in pohodnike pa so pripravili tudi informacijski kotiček in mape s pomembnimi in praktičnimi informacijami. "Dobili smo kar štiri pohodnike od petih, na lestvici trženjskih pohodniških standardov," pravi Maja Stoporko iz Youth hostla Pekarna. "To so recimo seznam okoliških pohodniških poti, kako najeti pohodniškega vodnika, seznam koč..."

Ob obisku je mogoče izkoristiti nove turistične bone, rezervacije pa so tudi že možne. "Smo se zelo potrudili, lahko zagotovimo, da se bodo turisti pri nas počutili morda zdaj še bolje, ko smo še dopolnili ponudbo."

Hostel Pekarna je eden aktivnejših v Sloveniji, med prvimi se lotijo različnih pobud. Predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič: "Slovenija je pionir v mladinskih prenočiščih, ta dejavnost ima korenine iz davnega leta 1892, ko se je v Ljubljani ustanovilo Ferijalno društvo Sava." To je imelo enake cilje, kot jih ima Popotniško združenje Slovenije danes, "torej zagotavljati mladim in mladim po srcu ugodne, kakovostne, čiste in varne nastanitve," še pravi Jurišič.

Poleg tega pa gradi vsak hostel svojo zgodbo, s katero nadgrajuje osnovne cilje in vodila.