Iza Beširević Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv sogovornice
Iza Beširević Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv sogovornice

Univerza v Mariboru je pred dnevi objavila zmagovalce razpisa Najboljši študent Univerze v Mariboru v preteklem študijskem letu. Najboljša študentka Univerze v Mariboru je postala 24-letna Iza Beširević iz Zgornje Kungote. O tem, zakaj se je odločila za študij prava, ali je rimsko pravo res tak "bavbav", pa o tem, da jo zanima tudi povezava med pravom in mediji, kaj meni o uporabi umetne inteligence v pravu, o dolgotrajnih sodnih procesih v Sloveniji in še čem, smo se pogovarjali z njo v tokratnem podcastu Zorni kot.

"Nekaj v meni je govorilo, naj poskusim s študijem prava"

Najboljša študentka Iza Beširević se je izkazala s svojimi vrhunskimi študijskimi dosežki, znanstvenimi raziskavami in aktivnim sodelovanjem v različnih študentskih projektih. Zaradi svojega visokega povprečja ocen se je večkrat uvrstila med najboljših pet odstotkov študentov v generaciji. V tem mesecu je magistrirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. "To priznanje mi pomeni potrditev vsega mojega dela, truda, vloženega časa v študij in obštudijske dejavnosti. Tako da sem zelo hvaležna za to nagrado." Zakaj se je odločila za študij prava? "Nekaj v meni je govorilo, naj poskusim s pravom. Vedela sem, da je to zelo zahteven študij in da bo zahteval veliko časa, a sem se opogumila. Se pa spomnim spomina iz otroštva, ko sem na šoli videla plakat, na katerem so bili prikazani različni poklici. Spodaj v levem kotu je bila sličica ženske, varuhinje človekovih pravic in vedela sem, da me to kliče. Tudi sedaj me pravo človekovih pravic zelo zanima. Vse skupaj mi potrjuje, da je bila odločitev za pravo pravilna."

Zanimajo jo tudi vprašanja, povezana z umetno inteligenco

Za študij prava velja, da je rimsko pravo še posebej težak predmet. Kakšne so bile njene izkušnje? "Veliko govoric je krožilo, da je izpit iz rimskega prava zelo zahteven. Na tem mestu naj povem mlajšim, naj se ne ustrašijo in naj ne verjamejo vsega, kar slišijo. Če vložiš veliko časa in truda, je izpit povsem obvladljiv. Knjiga je sicer zajetna, pač je treba delati, verjeti vase in ponosno pristopiti k izpitu."

Iza Beširević je raziskovala na različnih področjih, od ustavnega in kazenskega prava, potrošnišniškega prava,... Ukvarjala se je tudi z vprašanji umetne inteligence. "Umetno inteligenco sem raziskovala v okviru enega od projektov. Konkretno, raziskovala sem klepetalni robot ChatGPT. Ugotovila sem, da je precej nenatančen. Podaja delno nepravilne ali povsem nepravilne odgovore, zato je treba biti pri njegovi uporabi zelo previden in če si pravni laik, je treba vse odgovore preveriti pri pravnem strokovnjaku. Problematično je tudi to, da si kar izmišljuje podatke o sodni praksi, ki ne obstaja in če to uporabiš, lahko nastane veliko težav. Tako da bi odsvetovala njegovo uporabo. Verjamem sicer, da bo razvoj umetne inteligence šel naprej in bo morda kdaj ChatGPT bolj uporaben."

Sodelovala je tudi v projektni nalogi Novinarstvo in kazensko pravo – od svobode tiska do varne družbe. Tudi njena magistrska naloga je bila povezana z mediji oziroma s svobodo medijev.

In kakšne ima načrte za naprej? V tujino je ne vleče več, želi ostati v Sloveniji oziroma v Mariboru. "Želim vračati družbi nazaj znanje, ki sem ga pridobila tukaj." Sicer je rada v Mariboru. "Mnogi razmišljajo o odhodu v Ljubljano, jaz pa menim, da glede na to, da je Maribor univerzitetno mesto, je tudi tukaj veliko priložnosti in ni nobenega razloga, da bi se vsi tlačili v Ljubljani. Maribor je čisto vredu okolje za življenje, tako da se vidim tukaj."

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Iza Beširević, najboljša študentka Univerze v Mariboru