Javni zavod Športni objekti Maribor bo v kratkem upravljal še s sedmimi športnimi objekti v mestu, medtem ko bodo kopališče Mariborski otok odvzeli izpod okrilja zavoda. To pa niso edine spremembe, ki jih občina pripravlja za zavod, ki ga zadnja leta pestijo finančne težave. Mestni svetniki bodo namreč odločali tudi o preoblikovanju zavoda v družbo z omejeno odgovornostjo.

Javni zavod Športni objekti bo kmalu v upravljanje prevzel Skate park, športne parke Radvanje, Malečnik, Pobrežje, nogometno igrišče Tezno, BMX progo in veslaški center Bresternica, objekte, ki so v občinski lasti, a jih zdaj upravljajo posamezna športna društva. Podžupan Samo Peter Medved o razlogih pravi: »Z dodajanem objektov si mariborska občina prizadeva v skladu z določili zakona o športu razširiti mrežo javnih športnih objektov v občini in s tem dvigniti nivo njihovega upravljanja. Prav tako si želimo razširiti to mrežo, tudi zaradi tega, da se poveča število športnih objektov na ravneh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih v katerih se ti objekti tudi nahajajo.« Skratka, upravljanje občinskih športnih površin se bo postopoma centraliziralo, omenjene objekte pa bodo lahko uporabljali vsi pod enakimi pogoji, ob tem pa jih bodo lahko bolje tržili, smotrneje uporabljali ter racionalizirali skupne stroške javnega zavoda Športni objekti Maribor, ki ga občina želi preoblikovati v družbo z omejeno odgovornostjo. Podžupan Medved: »Naš cilj je, da Športni objekti Maribor postanejo enoten upravljavec za celotno področje športov in da ga skozi prestrukturiranje razdolžimo ter da postane družba, ki bo občini in občanom v ponos.«

Spomnimo, da Športni objekti Maribor že dalj časa izkazujejo večji dolg do javnih podjetij v lasti občine, s preoblikovanjem pa bi ta podjetja terjatve pretopila v svoje lastniške deleže novega podjetja Športni objekti Maribor, d.o.o., ki bi postalo nova članica Javnega holdinga Maribor, kjer so združena mariborska javna podjetja.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat