Od leve proti desni: Lilijana Zorko, Saša Arsenovič, Andrej Rihter in Miran Jug. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Od leve proti desni: Lilijana Zorko, Saša Arsenovič, Andrej Rihter in Miran Jug. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Predlog za višje zneske na položnicah za vodo bo ena od osrednjih tem današnje seje mariborskega mestnega sveta. Svetniki se bodo med drugim seznanili tudi s poslovanjem Javnega holdinga Maribor v lanskem letu in delu letošnjega leta, obravnavali pa bodo tudi akcijski načrt za izboljšanje položaja starejših v Mariboru.

Prebivalcem Mestne občine Maribor se obetajo nekoliko višji zneski na položnicah za vodo. Mariborski vodovod namreč zaradi več kot petkrat višjih stroškov za elektriko predlaga dvig cene vodarine. "Za povprečno gospodinjstvo, ki znaša 2,4 člana, to pomeni 1,54 evra več na mesec," pojasnjuje direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug in dodaja: "S tem dvigom v času, ko so podražitve vsak dan na planu, seveda ne moremo pričakovati, da bo to sprejeto z navdušenjem, vendar je za stabilnost vodooskrbe ta dvig nujen, sicer bomo prešli v likvidnostne težave."

Na mizah svetnikov bo tudi poročilo o poslovanju Javnega holdinga Maribor. Vsa vključena javna podjetja so po besedah direktorja holdinga Andreja Rihterja lani poslovala pozitivno in nad načrtovanimi rezultati, podobno tudi v prvih štirih mesecih letošnjega leta: "Vendar pa bi ob tem opozoril, da nas čaka druga polovica leta. Priča smo pritiskom na energente oziroma cene se dražijo, zato je treba biti pragmatičen in spreten. Z rezultati smo torej zadovoljni, vendar je treba te rezultate jemati z rezervo, predvsem iz tega vidika, kaj se bo dogajalo v drugem polletju."

Svetniki bodo obravnavali tudi akcijski načrt za izboljšanje položaja starejših v občini za obdobje med letoma 2022 in 2027. Načrt vsebuje številne ukrepe na tem področju za Maribor, ki se po podatkih sodeč kot mesto - stara. "Leta 2008 je bil delež starejših nad 65 let v Mariboru dobrih 18 odstotkov, danes je ta delež 23 odstotni," je povedala vodja sektorja za zdravstveno in socialno varstvo na pristojnem občinskem uradu Lilijana Zorko.