Vlada je z jutrišnjim dnem napovedala sproščanje protikoronskih ukrepov. Medtem ko na Štajerskem prehajanje med občinami še ne bo mogoče in bodo ostale zaprte tudi neživilske trgovine, pa bo do 23. decembra med drugim v omejenem obsegu spet sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice.

Mariborski javni prevoznik Marprom bo znova začel voziti potnike. Kot pravi direktor Bernard Majhenič, bodo njihovi avtobusi vozili po prilagojenem voznem redu, potniki pa bodo morali upoštevati vse preventivne ukrepe: »Vozni red je podoben nedeljskemu voznemu redu, s tem da ima dopolnitve v jutranjih in popoldanskih odhodih, tako da je prilagojen zaposlenim, ki uporabljajo javni prevoz.«

Sproščanja ukrepov so veselijo tudi frizerji. Predsednik sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Smiljan Škarica pravi, da je bil skrajni čas, da lahko ponovno delajo. Želi si, da bi tudi po 23. decembru lahko čim prej spet delali, saj je stanje v panogi slabo, prav tako je bilo precej sive ekonomije, pravi sogovornik.

»Vsakršno sproščanje ukrepov je dobrodošlo,« pa dodaja predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko. Ob tem opozarja, da kratkotrajno sproščanje dejavnosti obrtnikom ob koristih prinaša tudi dodatne stroške in težave: »Kadri so v tem trenutku na čakanju. Zdaj je potrebno narediti prekinitve in to zgolj za nekaj dni. Stanje ni ravno najboljše oz. takšno kot bi si ga želeli, a je potrebno poskusiti in videti, kaj se bo zgodilo v tem času, ko bodo storitve ponovno dostopne.« Pulko upa, da bo začetek leta ugodnejši in da bodo sprostitve trajne.

Foto: Reuters
Foto: Reuters