Kakovost zraka se v času epidemije v Mariboru ni bistveno izboljšala, je pokazala analiza. Čeprav je bilo prometa manj, ljudje so v večji meri ostajali doma, pa to ni pripomoglo k zmanjševanju onesnaževanja zraka.

Skupna služba varstva okolja mariborske in okoliških občin je izvedla analizo kakovosti zraka za obdobje od srede novembra do srede decembra lani, ko je bil zaprt tudi javni potniški promet. Prometa je bilo manj, v času epidemije je več ljudi ostajalo doma, zato so se nadejali manj emisij oz. boljšega zraka, a so rezultati analize pokazali, da kakovost zraka glede na pretekla leta v tem obdobju ni bila boljša, razlaga strokovna sodelavka za področje zraka Irena Kozar iz skupne službe varstva okolja: »Kurjenje v malih kurilnih napravah se je v tem času verjetno še nekoliko okrepilo, ravno zaradi dela od doma.«

So pa spodbudnejše ugotovitve o onesnaženosti zraka v času silvestrovanja. Letos namreč v obdobju od 31. decembra do 2. januarja vrednosti PM delcev niti v eni uri niso bile presežene, pravi Kozarjeva: »To se ni zgodilo že veliko let. Ob silvestrovanjih in sproščanju pirotehničnih sredstev so bile vsako leto koncentracije tudi do štirikrat višje od mejne vrednosti.«

Kakovost zraka je glede na prve nepopolne informacije v aktualni kurilni sezoni za odtenek boljša, nekoliko so znižane vrednosti PM delcev, a bodo natančno analizo izvedli konec marca, torej ob koncu kurilne sezone.

Čeprav kakovost zraka v Mariboru ni slaba in se izboljšuje, smo še daleč od končnega cilja družbe z ničelnimi emisijami, pravi Kozarjeva, ki zato poziva k uporabi kolesarskih poti, javnega potniškega prometa, pravilne uporabe učinkovitih kurilnih naprav in podobno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters