Foto: Radio Maribor/Factumevent
Foto: Radio Maribor/Factumevent

Jutri se v Mariboru začenja karierni sejem za osnovnošolce, teden kasneje pa še za dijake. Zaradi epidemičnih razmer bo dogodek, tako kot lani, potekal virtualno; tokrat pa bo prvič namenjen širši vzhodni kohezijski regiji. Organizatorji so ob mariborski občini še Prizma, Mladinski kulturni center Maribor, Štajerska gospodarska zbornica, mariborska Univerza, Zavod za zaposlovanje in Obrtno-podjetniška zbornica Maribor. Lani je spletni sejem obiskalo več kot 20 tisoč mladih.

Na letošnjem virtualnem kariernem sejmu bo sodelovalo približno 130 razstavljavcev, med njimi fakultete, srednje šole in podjetja, ob tem pa se bo zvrstilo še več kot 200 dogodkov, je povedala direktorica Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA Dušanka Lužar Šajt: »Želimo si, da vsak mladostnik najde svoje cilje in karierno pot, ki ga bo navdihovala in veselila.«

Ker želimo preprečiti nadaljnji beg možganov in mladih iz mesta in regije, želi Maribor postati središče talenta in priložnosti, je ob tem izpostavil župan Saša Arsenovič in dodal, da si posledično želijo povečati rast tako števila prebivalstva kot dodane vrednosti v regiji. Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič pravi, da je za dosego tega cilja bistveno povezovanje znanosti in gospodarstva, tako na področju prenosa znanja in tehnologije v prakso, kot tudi na področju povezovanja in mreženja študentov ter diplomantov z delodajalci pri prehodu mladih na trg. Je pa podjetij, ki v virtualnem kariernem sejmu prepoznajo možnost za pridobitev mladega kadra, še premalo, opozarja direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. »Vendarle jih vse več prepoznava, da je to dober način predstavitve in informiranja. Brez vključevanja v take oblike promocije bodo še težje pridobili kadre, ki pa jih nujno potrebujejo,« je še pravi Podgornikova.

Dogodek bo potekal na spletni strani karierni-sejem.si.