Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko je mariborski župan Saša Arsenovič pred časom sporočil, da je odpovedal najemno pogodbo ministrstvu za javno upravo oziroma Upravni enoti Maribor, ki ima svoj sedež v prostorih občinske stavbe v Ulici heroja Staneta, smo na občini in na ministrstvu preverili, kaj je novega v zvezi s tem. Na ministrstvu so pojasnili, da enostranska odpoved pogodbe ni možna in da upravna enota za zdaj ostaja v stavbi občine. Kdaj naj bi se upravna enota vendarle selila v nekdanjo stavbo Probanke, kot je načrtovano, pa še vedno ni jasno.

"V tem primeru enostranska odpoved pogodbe ni možna"

Kot je znano, je država v začetku leta od DUTB-ja odkupila stavbo nekdanje Probanke v Mariboru, tja pa naj bi se preselila tudi Upravna enota Maribor. Ker je selitev še vedno v zraku oziroma do nje še ni prišlo, je mariborska občina ministrstvu napovedala odpoved najemne pogodbe. Kot pojasnjuje generalna direktorica Direktorata za stvarno premoženje na Ministrstvu za javno upravo Maja Pogačar, so maja prejeli dopis o odpovedi najemne pogodbe za prostore, že takrat pa so obvestili občino, da v tem primeru enostranska odpoved pogodbe ni mogoča: "Povedali smo, da gre za specifično najemno razmerje; da ne gre za klasično civilno-pravno, ampak gre za uporabo prostorov na podlagi 103. člena zakona o upravi. In tukaj enostranska odpoved pogodbe, kot je možna pri klasičnih najemnih pogodbah, ni možna."

V nekdanjo Probanko naj bi se selilo več organov, kateri, še ni znano

V prostore nekdanje Probanke naj bi se sicer poleg Upravne enote Maribor selilo več državnih organov; o tem, kateri bodo to, je še prehitro govoriti, pravi Pogačarjeva. Kdaj naj bi do selitve prišlo, pa še ni znano. "Glede vseh nadaljnjih korakov pa lahko povem, da ministrstvo za javno upravo nadaljuje s projektom umestitve Upravne enote Maribor na eni lokaciji, in da je za to predvidena lokacija stavba nekdanje Probanke. O vseh drugih zadevah pa bomo lahko govorili takrat, ko bo lastniški status stavbe urejen," pravi Maja Pogačar in dodaja: "Smo projektno nalogo oziroma nek prvi dokument že pripravili in bomo v nadaljnjih korakih gledali, da bo rešitev prostorske umestitve čim bolj racionalna, ekonomična in uporabnikom prijazna."

Na mariborski občini so glede selitve upravne enote zaradi dopustov s pojasnili skopi. V odgovoru so zapisali zgolj, da bo mariborska občina s pogovori na temo selitve upravne enote počakala do srečanja z ministrico za javno upravo. Kdaj bo to srečanje, pa še ni znano.