Ambulanta v Malečniku je zaprta od februarja, ko je prejšnja zdravnica vrnila koncesijo. Foto: BoBo
Ambulanta v Malečniku je zaprta od februarja, ko je prejšnja zdravnica vrnila koncesijo. Foto: BoBo

Krajani Malečnika bodo brez zdravnika še vsaj do jeseni. Medicinski center Julius namreč v pol leta ni uspel odpreti ambulante družinske medicine, zato je mariborska občina sprožila postopek odvzema koncesije. Nov razpis za podelitev koncesije bo najverjetneje objavljen konec poletja, občina pa se mora s centrom Julius dogovoriti tudi za prekinitev pogodbe za najem prostorov za ambulanto v Malečniku.

Ambulanta v Malečniku je zaprta od začetka leta, ker je prejšnja zdravnica prenehala delati in vrnila koncesijo, mariborska občina pa jo je nato podelila na razpisu izbranemu Medicinskemu centru Julius in mu v ločenem postopku tudi oddala prostore ambulante. A v pol leta Juliusu ambulante ni uspelo odpreti, ker niso dobili družinskega zdravnika, o čemer smo že poročali. Vodja sektorja za zdravstvo pri mariborski občini Liljana Zorko: "Iz podjetja Julius so nas obvestili, da odstopajo od koncesijske pogodbe, ker jim ni uspelo zagotoviti tima, kakršen je predpisan, in na podlagi tega smo izdali odločbo o odvzemu koncesije."

To pomeni, da je 2000 pacientov še vedno brez osebnega zdravnika, občina pa je z iskanjem novega znova na začetku. "Zdaj moramo z Zdravstvenim domom znova preučiti možnosti, ali bi lahko sodelovali in prevzeli ambulanto. Če ne zdaj, pa vsaj v jesenskem času. To zdaj preverjamo," je zatrdila Zorkova.

A je že jasno, da se to ne bo zgodilo, saj se soočajo z enakim pomanjkanjem zdravnikov, je zatrdil pomočnik direktorja ZD Aleksander Jus: "Žal se od lani kadrovska situacija ni izboljšala, tako da ambulante v Malečniku ne moremo prevzeti." Tistim, ki so ostali brez zdravnika, pa zagotavljajo obravnavo v ambulanti za neopredeljene.

Tako bo občina morala v nov razpis, najverjetneje ne bo objavljen pred koncem poletja. Kakšne so sploh možnosti, da se pojavi in prijavi nov koncesionar? "Do danes se za ta program ni še nihče zanimal," še pravi Zorkova in dodaja, da se bodo po pravnomočnosti sklepa o odpovedi koncesijske pogodbe z Juliusom skušali dogovoriti o sporazumni prekinitvi najemne pogodbe za prostore ambulante v Malečniku.