Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Ogrevanje se je v tej kurilni sezoni podražilo tudi v kotlovnici v Ulici bratov Greifov na Pobrežju v Mariboru, in sicer za skoraj 90 odstotkov. Kotlovnico upravlja podjetje Energija Plus, ogreva pa 558 stanovanj v 14-ih blokih. V kurilnem odboru so prepričani, da je podražitev neupravičena.

Družba Energija Plus kurilnemu odboru tedensko posreduje borzne cene energenta, ta pa jih sprejme po lastni presoji. Kot pravi član odbora Miran Bukšek, ki je s kolegom na stanovalce naslovil dopis, so ceno, 67 evrov na megavatno uro, izbrali že lani januarja. Na to so opozorili tudi letos, a jim kljub temu zaračunavajo skoraj dvakratnik zneska, to je 131 evrov.

Direktor Energije Plus Bojan Horvat odgovarja, da so takrat določili ceno za lansko kurilno sezono:

"Tako, da je tukaj prišlo do kratkega stika in oni so pač vztrajali. Ampak takrat jim mi nismo niti ponujali toplote za to kurilno sezono, to smo začeli konec lanskega septembra in potem so imeli možnost praktično celo leto ceno tudi izbrati. Žal tega niso storili, ker so vztrajali na svojem in potem smo mi v skladu s pogodbo zadnjo ceno, ki je veljala pred 15. septembrom letošnjega leta tudi vzeli."

V kurilnem odboru trdijo še, da je cena neustrezna že več let. Določili so jo že leta 2017 za vse kurilne sezone do izteka pogodbe z Energijo Plus – ta bo ob koncu prihodnje kurilne sezone. Direktor odgovarja, da tak zakup ni bil možen, predstavniki kurilnega odbora pa napovedujejo tožbo.

En sodni spor so že sprožili – Energiji Plus očitajo, da je že več let neustrezen tudi izračun cene, zaradi česar plačujejo 15 odstotkov preveč.

Več pa v oddaji:

Kakšno je stanje v kotlovnicah v upravljanju podjetij Energija Plus in Petrol ?