Na mariborski občini so predstavili koncept letošnje čistilne akcije z naslovom Moji odpadki, moja skrb. Lani se je akcije udeležilo dva tisoč občanov, ti so pobrali 17 ton smeti. Letošnja akcija bo organizirana med Dnevom voda in Dnevom zemlje.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Letošnja akcija Moji odpadki, moja skrb bo izvedena v štirih različnih sklopih; to soboto, 19. marca, bodo potapljači čistili dno reke Drave, občani pa njena nabrežja, naslednjo soboto bodo na vrsti Radvanjski, Pekrski in Stražunski potok, 2. aprila bodo udeleženci čistili levi breg Maribora, 9. aprila pa desni. "Najbolj bosta vključeni družbi, kot sta Snaga in Nigrad, ki bosta zbrane odpadke tudi odpeljali," pravi direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter, ki poziva k sodelovanju zaposlene na javnem holdingu in tudi občane in občanke pa tudi otroke, da bi se že v mladosti naučili, kako ravnati z odpadki.

"Zdi se nam zelo pomembno, da smo vsi v našem mestu odgovorni za to, kakšno bo naše okolje," pravi Neva Pipan iz kabineta župana. Na akciji bodo sodelovali vsi mariborski vrtci, enajst osnovnih šol in dve srednji šoli, za nagrado pa bodo dobili drevo oziroma grmovnice.

Čistilna akcija postaja že tradicionalna: "En zanimiv podatek, koliko smo Mariborčani lani ustvarili odpadkov: 46 tisoč ton, kar pomeni 410 kilogramov na prebivalca v povprečju."
pravi Irena Bartok iz Snage in dodaja, da se jih kljub vzpostavljeni infrastrukturi odvoza in ravnanja z odpadki, veliko znajde v naravi. Na Snagi verjamejo: "Da bo ozaveščanje v prihodnosti na takšni ravni, da akcije ne bodo več potrebne."

Akcija pa postaja tudi mednarodna, saj se bodo v Dravo to soboto potopili tako potapljači iz Maribora kot iz Varaždina.