V prvem obdobju aktualne kurilne sezone so bile temperature nekoliko nižje kot v prejšnji. Tako pri Energetiki Maribor kot tudi mariborski Plinarni ocenjujejo, da je bila poraba energije za ogrevanje novembra in decembra večja kot v prejšnjih letih.

Novembra je bila poraba toplotne energije večja za 19, decembra pa za 11 odstotkov v primerjavi s tem obdobjem lanske ogrevalne sezone, pravi Alan Perc, direktor Energetike Maribor, ki s toploto oskrbuje okoli 13 tisoč gospodinjstev in 360 podjetij: »Mislim, da je bil samo en november hladnejši kot lanski v zadnjih tridesetih letih.« Da sta bila zadnja meseca preteklega leta res mrzla, potrjuje tudi Boštjan Vrhovšek, direktor Plinarne Maribor, ki oskrbuje 18 tisoč gospodinjstev in okoli dva tisoč poslovnih subjektov, saj je bil odjem zemeljskega plina do 1. januarja za okoli 16 odstotkov večji: »Temu lahko pripisujemo tudi hitrejšemu začetku kurilne sezone in nižjim povprečnim temperaturam.« V januarju sicer beležijo 6 odstotkov manjši odjem, kar je posledica višje temperature kot januarja lani.

Na odvzem vplivajo tudi epidemiološke razmere. »V času epidemije beležimo zmanjšan odjem energentov predvsem v javnih zavodih, kot so šole in vrtci, in pri nekaterih malih poslovnih odjemalcih, kot so gostinci. Se je pa povečal odjem pri gospodinjskih odjemalcih,« pravi Vrhovšek, podobno pritrjuje Perc iz Energetike Maribor, saj so ljudje več doma. A skupna poraba energije je približno enaka kot pretekla leta, saj torej poslovni subjekti porabijo manj, gospodinjstva pa več.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat