Na Trgu svobode v Mariboru so tokrat prvič pripravili Zeleni sejem, ki je ponudil naravne izdelke in storitve, povezane z zdravim načinom življenja, za dobro počutje vseh generacij.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na stojnicah so bile na voljo naravne igrače, naravna kozmetika, knjige za duhovno rast, dekorativni izdelki iz naravnih materialov in še marsikaj. Izdelovalec igrač Primož Rojc:
"Naše igrače vzpodbujajo odprto igro otrok. Nekaj igrač je čisto klasičnih, na primer vlečne igrače so primerne za otroke od dveh do štirih let, imamo pa tudi igrače za starejše otroke."

V ponudbi so bile tudi igrače za starejše otroke. Danica Vidmar pa je predstavljala svoj prvenec Deklice brez gnezda: "Jaz sem se pravzaprav v poznih letih ozrla na svojo starševsko pot. Najprej pa moramo zgraditi odnos do sebe. Odnos do odraslih otrok je eden od odnosov, ki jih imamo v življenju, in najprej moramo zgraditi odnos do sebe." In tako je bil Zeleni sejem tudi priložnost za prijeten klepet.

Naš odnos do nas samih gradimo tudi ob odnosu z naravo in drugimi. "Sporočila dreves nam danes kažejo pot do nas samih, do notranjega miru, a tega se ljudje še ne zavedamo dovolj. Tako pridemo do višjega zavedanja. Pripravki iz esenc dreves nam pomagajo do notranjega miru in čutenja samih sebe. Iz tega pa je nastala tudi moja knjiga Nevidna kletka, ki govori o transformaciji naših odnosov z drugimi, tudi z narcisi, ki nam lahko zagrenijo življenje," pove Aleksandra Bohorč.

Iztok Špurin je predstavljal nožne kopeli za naravno razstrupljanje telesa: "Nožne kopeli so neinvaziven način razstrupljanja telesa. Z elektrolizo se ustvarjajo pozitivni in negativni ioni, ti pa potem imobilizirajo toksine, ki so nabrani v različnih delih telesa."

Avtorji projekta so želeli po vsej Sloveniji razširiti glas o naravnem življenju, zato so se odzvali tudi na povabilo mariborske občine, pravi vodja sejma Maja Primožič: "V Ljubljani organiziramo Zeleni sejem vsako sezono, zdaj pa bi radi, da spoznajo pestro družbo naših razstavljalcev tudi v drugih slovenskih občinah. Radi bi, da ljudje spoznajo ekološke izdelke, veganske izdelke, ki ne vsebujejo živalskih sestavin, velik poudarek dajemo tudi na rastlinski hrani, najdemo pa tudi knjige o duhovni rasti in dekorativne izdelke iz naravnih materialov."