Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Zaradi velikih podražitev energentov se bodo cene daljinskega ogrevanja v Mariboru v zadnjih treh mesecih letošnjega leta občutno dvignile. Energetika Maribor je namreč pri proizvodnji toplote, s katero oskrbuje okoli 13.000 odjemalcev in še 300 poslovnih objektov, skoraj v celoti odvisna od zemeljskega plina.

Enormni dvigi cen zemeljskega plina na globalnih trgih se bodo od oktobra prvič občutneje poznali tudi na položnicah odjemalcev toplotne energije mariborske Energetike. S 1. oktobrom so morali variabilni del cene toplote dvigniti za kar 40 odstotkov, pojasnjuje direktor Alan Perc: "V začetku leta so bile podražitve majhne, zato se je cena za naše odjemalce do septembra dvignila za 26 odstotkov, oktobra pa precej drastično, za 40 odstotkov. Cene zemeljskega plina so se v tem obdobju dvignile za koraj 600 odstotkov."

To pa verjetno še ne bo edina podražitev letos, dodaja Perc. "Oktobrski dvig smo izračunali na podlagi cene plina 67 evrov na megavatno uro, danes je ta že 95 evrov, torej lahko pričakujemo še eno podražitev za odjemalce za 30 ali 40 odstotkov novembra ali decembra."

Zadnji trije meseci leta bodo za gospodinjstva zahtevni zaradi visokih stroškov, zato se Perc zavzema za pomoč države pri plačilu visokih računov najbolj ranljivim prebivalcem.

Obeti za januar so boljši, saj je Energetiki uspelo zakupiti zemeljski plin za vse leto po zelo ugodni ceni "21 evrov za megavatno uro, kar za odjemalce pomeni, da bodo cene padle na raven septembrskih," dodaja Perc.

Skrb vzbuja tudi vse dražja elektrika, a pri Energiji plus podražitev letos še ne napovedujejo, saj jim jo je doslej uspelo kupovati po relativno ugodni ceni. Kako bo v prihodnjem letu? Direktor Bojan Horvat: "Cena za naslednje leto bo znana konec novembra, zagotovo pa jo bo treba nekoliko dvigniti."

Sogovornika se zavzemata za to, da gospodinjstvom priskoči na pomoč država, medtem ko razloge za težave gospodarstva v tej energetski krizi deloma vidita tudi v špekulativnih odločitvah podjetij v preteklosti.