Mariborčani lahko le še danes do polnoči oddajo predloge za participativni proračun, za katere menijo, da bi jih bilo smiselno izpeljati v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. V prvi polovici decembra bodo občani lahko glasovali o prispelih predlogih.

Spomnimo, da gre za proces, kjer lahko občani soodločajo o porabi manjšega dela mestnega proračuna. Za participativni proračun naslednjih dveh let je mariborska občina namenila 500 tisoč evrov, mesto pa razdelila na štiri območja – po dva na vsakem bregu Drave. Za izvedbo izbranih projektov na posameznem območju bo na voljo 120 tisočakov. Oddaja predlogov za izboljšanje bivanjske kakovosti v mestu je potekala od 7. oktobra, v tem času pa so občani predlagali 240 projektov, razlaga Neva Pipan iz mariborske občine in dodaja, da je največ pobud namenjenih mestnim četrtim na desnem bregu Drave. Veseli jo, da je prispelo veliko inovativnih zamisli, ki so med drugim povezane s trenutnim epidemiološkim stanjem, precej pa se jih nanaša tudi na vzpostavitev otroških igrišč: »Kar precej predlogov je povezanih z urejanjem rekreacijskih površin, trim stez, fitnesov na prostem, tudi nekaj takih, povezanih z umiritvijo prometa.«

Zdaj bo pristojna komisija preverila, ovrednotila in uskladila prispele projektne predloge, o katerih bodo občani prek spletne strani mariborsodeluj.si lahko glasovali od 3. do 10. decembra. »Vsi občani, starejši od 15 let, bomo lahko oddali svoj glas za projektne predloge za mestno območje, ki si ga bomo izbrali,« še pravi Pipanova.

Izbrane projekte bodo nato umestili v občinski proračun in jih izvedli v naslednjih dveh letih.

Foto: BoBo
Foto: BoBo