Mariborska knjižnica in Univerzitetna knjižnica Maribor se zaradi ostrih protikoronskih ukrepov soočata z upadom izposoje gradiva. Ta je manjša za več kot petino, saj lahko uporabniki do knjižničnega gradiva dostopajo le ob strogem upoštevanju navodil.

V enotah Mariborske knjižnice in v tukajšnji Univerzitetni knjižnici velja brezstični pultni način izposoje gradiva. Ta je mogoča ob upoštevanju strogih protikoronskih pravil, kot so primerna varnostna razdalja, nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok in podobno. Omogočili so spletno naročanje gradiva z brezstičnim osebnim prevzemom. V obeh knjižnicah sprejemajo tudi predhodna naročila po telefonu ali prek elektronske pošte. Vrnjeno gradivo sproti razkužujejo, Univerzitetna knjižnica pa spodbuja tudi uporabo trezorja za vračilo v Miklošičevi ulici. Mariborska knjižnica je ob začasni ukinitvi javnega potniškega prometa in prepovedi gibanja med občinami omogočila vračilo gradiva v katerikoli enoti, pojasnjuje direktorica Dragica Turjak in dodaja, da Bibliobus vozi po rednem urniku: »Tudi tam velja poseben režim posamičnega vstopa. Prosimo, da si bralci gradivo predhodno rezervirajo, da jim ga pripravijo in nato izročijo.«

V obeh knjižnicah je veliko elektronskih vsebin dostopnih na daljavo. V Univerzitetni, kjer je najbolj izposojano študijsko gradivo, so spet zaprti študijski prostori. Domoznanski oddelek je dostopen po telefonu in elektronski pošti, razlaga vodja izposoje v Univerzitetni knjižnici Maribor Sandra Kurnik Zupanič. Podobno kot v prvem valu epidemije so opomini začasno ustavljeni, gradivo pa lahko uporabniki, kot sicer, podaljšajo prek spleta, elektronske pošte ali po telefonu.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal