Garaži v mariborski Novi vasi ob Ulici pohorskega odreda sta v slabem stanju. Večji objekt je tako dotrajan, da parkiranje v zgornji etaži že dolgo ni več mogoče, v spodnji pa le na lastno odgovornost. Mariborska občina, lastnica objektov, namerava prihodnje leto izvesti temeljit statični pregled te garaže. Nato se bo odločila, kako naprej.

V soseski Nova vas II sta bili garaži zgrajeni v 80-ih letih prejšnjega stoletja, skupaj s tamkajšnjimi bloki. Sprva sta pripadali stanovanjskim objektom, nato pa je lastništvo prevzela mariborska občina. Predsednik mestne četrti Nova vas Vinko Virtnik pravi, da je občina v preteklosti opustila vzdrževanje večje garaže: »Mestna četrt si želi, da bi ta objekt postal funkcionalen, v korist občanov, saj je to tudi njegova namembnost.« Dodaja, da so že skušali najti rešitve, pogovori o tem, da bi prebivalci sofinancirali obnovo, pa da niso bili uspešni. Opozarja na pomanjkanje parkirišč zaradi večanja števila avtomobilov, zato upa na rešitev, ki bi pripomogla k manjši zasičenosti okolice z vozili. Tega se zavedajo tudi na občini, kjer pravijo, da bodo drugo leto zagotovili denar za celovit statični pregled večje garaže. Andraž Mlaker iz občine o stanju objekta: »Urejanje odvodnjavanja ni ustrezno urejeno, v določenih delih se sama armatura že kaže iz betonske konstrukcije … Naša želja je, da skupaj s strokovnjaki pripravimo analizo oz. oceno stanja objekta, ki bi nam dala usmeritve, kako postopati naprej.« Pregled garaže bo torej odločil, če se jo bolj splača obnoviti ali porušiti in nadomestiti z novo. Ko bo to znano, se bo občina lažje lotila reševanja problematike.

Mlaker dodaja, da je sosednja manjša garaža še v ustreznem stanju in služi svojemu namenu. Tam Nigrad v imenu občine oddaja v najem parkirne prostore spodnje etaže, denar pa služi vzdrževanju objekta.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat