Mariborska Surovina, družba za predelavo odpadkov, letos praznuje 70-letnico delovanja. Podjetje je tudi v koronskem letu 2020 poslovalo z dobičkom, ki je znašal več kot tri milijone evrov, prihodkov je bilo za 80 milijonov, kar je sicer nekoliko manj kot v letu 2019.

Začetek lanskega leta je bil za Surovino precej težaven, saj je v njihovi hali prišlo do večjega požara zaradi samovžiga, nato se je zgodila epidemija, a nadaljevanje leta je bilo izrazito pozitivno, pravi direktor Jure Fišer: »Namreč začele so rasti cene reciklatom, strateškim surovinam, zato je bilo lansko leto še boljše kot leto 2019.«

A tudi v 70-letni zgodovini je podjetje doživelo številne vzpone in padce, pravi sogovornik. Zdaj Surovina deluje še na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Surovina, ki je že dve leti del skupine Rastoder, nadaljuje svoj razvoj. Samo letos načrtujejo za pet milijonov evrov naložb, tako bodo nadaljevali z izgradnjo požarne varnosti na vseh enotah. Prav tako bodo nadaljevali obnovo voznega parka. Kot dodaja direktor Surovine Jure Fišer, so pred njimi novi projekti, saj s tradicionalnim načinom zbiranja in predelave odpadkov ne bo mogoče dosegati smelih evropskih okoljskih ciljev. V podjetju s skoraj 400 zaposlenimi načrtujejo tudi nadaljnjo širitev na trgih nekdanje Jugoslavije.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat