Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Maribor spada med redke slovenske občine, kjer še niso sprejeli veljavnega občinskega prostorskega načrta. Župan Saša Arsenovič ga je v dokončno potrjevanje na mestni svet želel poslati že pred lanskimi volitvami, a je zaradi burnega odziva javnosti privolil v nekatere spremembe. Zaradi le-teh pa občina po več kot letu dni še vedno čaka na soglasja nekaterih državnih organov, ki jim v strokovnem žargonu pravijo »nosilci urejanja prostora«.

Mariborska občina je po več javnih protestih prisluhnila občanom in privolila v nekatere spremembe. Tako na območju bresterniškega motela ne bo gradnje stanovanj, pravi vodja Sektorja za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko:

"Tista obsežna površina nekdanjega motela se bo predvidela samo za šport in rekreacijo."

Namesto 18-nadstropne stolpnice ob študentskem naselju pa je zdaj predvideno, da se mora stavba prilagajati okoliškim objektom.

Investitor pa bo moral pred gradnjo prositi še za podrobni prostorski načrt. Zaradi energetske politike mesta in države pa v predlogu ostaja možnost gradnje sežigalnice odpadkov na Teznu.

Kako pa je z državnimi soglasji?

Doslej so uradno prejeli 26 pozitivnih mnenj od 30-ih nosilcev urejanja prostora. Še dve so za zdaj uskladili ustno in čakajo na potrdilo. Pri dveh pa postopek še teče. Nedavno so prejeli obsežne pripombe Ministrstva za naravne vire in prostor glede širjenja naselij na doslej neposeljena zemljišča, predvsem na Studencih in v Melju.

"Težava v mariborskem OPN je v tem, da je razpon nastanka tega akta res zelo dolgotrajen in nekatere strokovne podlage segajo deset let nazaj, ko je bilo stanje v občini drugačno," razlaga vodja prostorskega sektorja. To pa pripravo dokumenta še podaljšuje.

"Najbolj pa nas skrbi Direkcija za vode, ki si v dobrem letu, odkar smo pozvali za pridobitev mnenja, še sploh niso odzvali in ne vemo, kako obsežno bo usklajevanje z njimi," pravi vodja Sektorja za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko.

Po neuradnih zagotovilih naj bi se odzvali januarja. Po prejemu soglasij bodo potrebne še prilagoditve predloga, nato pa ga bodo predstavili javnosti. Datum potrjevanja občinskega prostorskega načrta na mestnem svetu tako ostaja neznanka.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat