Mineva leto dni od nastopa aktualne, že tretje vlade pod vodstvom Janeza Janše. Zbrali smo nekaj odzivov iz mariborskega okolja.

Lansko leto je bilo zaradi koronavirusa izjemno težavno, vlada pa je s sprejetimi ukrepi preprečila še večjo brezposelnost in omogočila obstoj prenekaterih podjetij, ocenjujeta direktor mariborskega Zavoda za zaposlovanje Bernard Memon in direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik. Memon pravi, da je vladi, ki da se je večino časa ukvarjala z epidemijo, uspelo z interventnimi zakoni uspelo zajeziti hujšo krizo, do katere bi prišlo, če vlada ne bi ukrepala. Podgornikova izpostavlja, da je korona kriza dodatno razgrnila težave, ki izhajajo iz neizpeljanih strukturnih reform, kar pa po njenih besedah ni posledica zgolj te vlade, ampak tudi prejšnjih vlad. Od vlade si želi tudi več dejavnosti na področju decentralizacije.

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Aleksandra Berberih Slana pa meni, da je premalo komunikacije med Ministrstvom za kulturo in drugimi udeleženci ter da je bilo v tem času premalo razmisleka o vlaganju sredstev v digitalizacijo na področju kulture. Po njenem mnenju so protikoronski ukrepi nejasni, zmedeni in pretirani. Ob tem izpostavlja, da so bili muzeji dolgo zaprti, kljub temu, da ni nobenega dokazanega primera v svetu, da bi se ob vseh ukrepih kdo okužil v muzeju.

Mariborski župan Saša Arsenovič sodelovanje občine z vlado ocenjuje kot zelo dobro in pravi, da delo z vsemi ministrstvi poteka aktivno in sistematično. Omeni reševanje ravnanja z odpadki, uspešno črpanje evropskega denarja, vpetost v regionalne turistične projekte, pa tudi novi Center Rotovž, ki bo rešil prostorsko stisko mariborske knjižnice. Na področju infrastrukture izpostavlja načrte za vzpostavitev tunela, ki naj bi zmanjšal prometno obremenjenost mestnega središča in aktivnosti za izvedbo zahodne obvoznice. Arsenovič v naslednjih tednih sicer pričakuje pred meseci napovedan obisk vlade v Mariboru.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS